Política 26/04/2018

El Govern destaca que es redueix l'ocupació a temps parcial

Iago Negueruela ha destacat que Balears és l'única comunitat autònoma en què la taxa d'atur femenina és inferior que la masculina

Ara Balears
2 min
El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i el director general d'Ocupació i Economia, Llorenç Pou

PalmaEl conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha destacat que l'ocupació a temps parcial s'ha reduït a Balears durant el primer trimestre de l'any. Així mateix, ha acumulat un descens del 3,7% en els tres últims anys, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA).

Negueruela ha indicat que s'han registrat 103.100 persones aturades el primer trimestre, amb un increment del 4,6% respecte del primer trimestre de l'any passat i ha afegit que, en termes interanuals, les hores treballades dels assalariats ha augmentat en el primer trimestre un 0,4%, una dada que reflecteix l'increment de les jornades mitjanes de treball.

Quant al tipus de contracte, hi ha hagut 1.700 contractes indefinits més, mentre que se n'han registrat 5.400 més de temporals, segons que ha informat la Conselleria en un comunicat.

No obstant això, la taxa de temporalitat dels assalariats (25,9%) és encara massa alta i se situa lleugerament per sota de la del conjunt estatal (26,1%), ha assenyalat Negueruela.

Negueruela ha atribuït l'increment de l'atur a l'estacionalitat, unida al fet que la metodologia de l'EPA compta com a aturats els fixos discontinus no incorporats. En termes intertrimestrals, l'atur registra 103.100 persones, cosa que suposa un increment de 28.000 (37,3%).

El conseller ha afegit que Balears és l'única comunitat autònoma en què la taxa d'atur femenina és inferior que la masculina.

Balears és també una de les comunitats en què s'ha reduït amb més intensitat l'atur de llarga durada, ja que des del 2015 aquesta dada s'ha reduït un 60% (de 33.500 a 22.700 persones). S'han registrat 488.700 persones ocupades a Balears, la qual cosa suposa un lleu descens (0,16%, 800 treballadors menys que fa un any).

Per a Negueruela, les dades "confirmen que l'ocupació es manté per sobre del període anterior a la crisi". El conseller ha afirmat que, previsiblement, els pròxims trimestres s'aniran recuperant les xifres positives d'ocupació, com es va produir l'any passat, quan es varen registrar xifres similars.

L'EPA indica que es redueix la taxa de protecció a persones aturades, ja que en el primer trimestre del 2018 s'ha situat en un 31,6%, mentre que fa un any era del 35,7%. El conseller ha assenyalat que "no s'entén que en un context de creixement econòmic el Ministeri d'Ocupació no treballi per recuperar els nivells de protecció per als aturats".

Negueruela ha lamentat la manca de consens en relació amb les prestacions i ha recordat que Balears és una de les nou comunitats que han presentat un document per debatre en conferència sectorial que es garanteixin i es millorin les prestacions dirigides a aturats de llarga durada, especialment als beneficiaris de la Renda Activa d'Inserció, el Programa d'Activació d'Ocupació i el pla Prepara.

stats