Política 15/11/2018

El Govern estima en 150 milions el fons d'insularitat del nou REB, lluny dels 400 que esperava

La consellera Cladera calcula que el pacte amb el govern de Sánchez implicaria un impacte econòmic de 500 milions per a les Illes

Ara Balears
2 min
Cladera considera un gran avanç l'acord amb el govern de l'Estat.

PalmaLa consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha assegurat que l'impacte del REB que la presidenta Francina Armengol va pactar dimecres amb Pedro Sánchez suposaria un impacte econòmic positiu de prop de 500 milions d'euros. Segons les dades aportades per la consellera, 270 milions provindran de millores fiscals, 70 milions per les ajudes del transport i 150 milions a través dels fons d'insularitat.

Aquesta darrera quantitat queda molt lluny dels 400 milions que havia calculat el Govern pels fons d'insularitat. Concretament, en el seu document de treball sobre el tema s'indica: "La dotació d'aquest fons s'ha de determinar anualment i s'ha de correspondre amb la quantitat que resulti d'aplicar el percentatge que representa la població de dret de les Illes Balears sobre el conjunt de les inversions que realitza l'Estat a les comunitats autònomes de règim comú, sense que pugui ser inferior a 400 milions d'euros anuals".

En canvi, ara el Govern balear confia que el fons d'insularitat destinat a equiparar les inversions estatals a les Illes amb la mitjana de totes les autonomies estarà dotat d'uns 150 milions d'euros anuals, ha detallat la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, segons informa Efe.

Cladera ha assenyalat que aquest fons és "el gran avanç" aconseguit ahir en la reunió entre el president del govern, Pedro Sánchez, i la cap de l'Executiu autonòmic, Francina Armengol, i un pas decisiu per tancar l'acord del nou REB.

La consellera ha xifrat l'efecte econòmic del nou REB en "gairebé 500 milions d'euros" a l'any, quantitat en la qual inclou els 150 milions del fons, uns 270 milions de l'"impacte que tindrà en l'economia de les empreses", un paquet de mesures fiscals compensatòries de la insularitat, i uns 70 milions pels descomptes en transport, com el 75% per a residents que ja s'aplica.

En aquest darrer capítol, ha precisat, encara queden per tancar les ajudes que inclourà la futura llei per compensar el sobrecost del tràfic de mercaderies per a les empreses de l'Arxipèlag.

"Estam a la recta final", ha subratllat la titular d'Hisenda i Administracions Públiques, qui ha celebrat que el president Sánchez assumís "el compromís polític" que el REB entri en vigor en el primer semestre de 2019, encara que hagi d'aprovar-se per decret llei.

Cladera ha ressaltat que Francina Armengol va aconseguir el compromís del president del govern de destinar inversions estatals de manera "immediata" a un conveni ferroviari que permetria construir un tramvia entre el centre de Palma i l'aeroport, a millores en proveïment d'aigua, depuració i sanejament, i a rehabilitar "zones turístiques madures".

La consellera ha destacat que el futur REB, encara pendent de precisions i de la "forma jurídica" definitiva, és un assoliment tant dels qui han negociat amb el govern del PP i el del PSOE com del conjunt dels partits polítics i les entitats socials que van donar suport a l'Executiu.

Per culminar aquesta "fita històrica", ha demandat "unitat i responsabilitat de tots" en els propers mesos.

stats