Política 13/07/2018

El Govern ha de fer front a 138,3 milions d'euros en indemnitzacions per desclassificar sòl urbanitzable

La quantitat podria incrementar-se, ja que queden algunes sentències que encara no són fermes

C. Tudurí
2 min
La desclassificació de Biniorella, a Andratx, ha generat un cost important pel Govern

PalmaEl Govern recorrerà al fons de contingència o a crèdits per fer front a les indemnitzacions que ja sumen més de 138,3 milions d'euros i que s'han de pagar als propietaris de terrenys que el 2008 varen ser desclassificats com a sòl urbà per ser protegits. De moment, aquesta és la quantitat a la qual s'ha de fer front, perquè fa referència a casos que ja disposen de sentència ferma, però es podria veure incrementada per futures decisions judicials.

La portaveu del Govern, Pilar costa, ha assenyalat aquest divendres que la Comunitat haurà d'afrontar una indemnització d'uns 85 milions d'euros després que el Tribunal Suprem rebutjàs el seu recurs contra una sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears que donava la raó als propietaris d'uns terrenys a punta Pedrera, al municipi eivissenc de Sant Josep, que van perdre la possibilitat d'edificar-los.

Costa ha indicat que l'objectiu de l'Executiu és fer front a aquest deute en aquest mateix exercici. Com que no és una partida pressupostada, s'haurà de recórrer als fons de contingència dels pressupostos, "i si no és suficient, s'hauran de demanar crèdits", ha precisat.

El Govern del pacte d'esquerres va impulsar el 2008 la Llei de mesures urgents de desenvolupament sostenible, aprovada pel Parlament, que va desclassificar amb criteris mediambientals nombrosos terrenys amb expectatives urbanístiques a diferents punts de l'arxipèlag.

La setmana passada, el Consell de Govern va ordenar, en compliment d'una sentència, pagar 25,7 milions d'euros a una empresa propietària de terrenys urbanitzables a Biniorella (Andratx) que van ser requalificats com a sòl rústic protegit.

Fonts de la Conselleria d'Hisenda han indicat que dels 138,3 milions previstos, en queden encara 112,6 pendents del tràmit d'aprovació del Consell de Govern.

Crítiques del PP

El president del PP de les Illes Balears, Biel Company, ha acusat el Govern de "tirar els doblers de tots", després de conèixer el pagament d'una indemnització de 87 milions als propietaris afectats per la protecció dels terrenys de punta Pedrera.

Company ha quantificat en 230 milions el muntant de les indemnitzacions "que pagam tots i cada un de nosaltres gràcies a la insensatesa i els capritxos d'algunes persones d'esquerres" per les polítiques proteccionistes aplicades pel segon pacte d'esquerres. El líder popular ha assenyalat que, en contra del que diu l'esquerra "perquè no paga amb els seus doblers sinó amb el de tots", protegir "sí que té preu" i ha afegit que "els capritxos d'algunes persones que decideixen aturar llicències d'obra o urbanitzacions que ja estan pràcticament fetes comporten indemnitzacions. I això també és malversació de fons públics".

stats