El Govern incrementa el seu pressupost un 9%, arribant als 5.457 milions d'euros

La consellera Cladera destaca el caràcter social dels comptes de l'Executiu alhora que es manté la disciplina del dèficit

El Govern balear disposarà per a l'any 2019 d'un pressupost de 5.457,7 milions d'euros, que suposa un increment del 8,96% respecte de l'any passat, el més alt registrat per la Comunitat. Aquest augment de 448,9 milions serà destinat, segons ha explicat la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, principalment a partides socials.

L'executiu balear ha aprovat aquest dilluns en una reunió extraordinària del Consell de Govern el projecte de pressupostos de la Comunitat per al 2019,  els darrers  comptes anuals de la legislatura. D'aquesta manera només queda pendent el tràmit parlamentari, que s'iniciarà dimecres amb la seva presentació, per a l'aprovació definitiva dels pressupostos de la Comunitat.

Podem ja ha manifestat  el seu suport  als pressupostos elaborats pel Govern del PSIB  i MÉS en considerar que donen "resposta" a les necessitats "més importants i urgents" de la ciutadania de les Illes Balears en matèries tan vitals com l'educació, l'habitatge, la renda social, l'energia i el medi ambient.

Pressupostos socials

Cladera ha indicat que  aquests pressupostos  tenen com a principal objectiu redistribuir la riquesa aprofitant la bonança econòmica per impulsar polítiques socials. Els comptes es fan sobre les previsions d'un creixement econòmic del 2,7%.

Per defensar el caràcter social dels pressupostos, la consellera ha explicat que es dediquen 1.726 milions d'euros a salut (un  9,21%  d'increment), 1.000 milions a educació (un  6,91%  més), 111 milions a ocupació (un 12,5% més), i 57 a habitatge (un 136% d'augment gràcies al finançament extra de l'impost sostenible per a aquest àmbit). Segons la consellera, el 70% de la despesa no financera es dedica a iniciatives socials. 

També ha explicat que des de l'inici de la legislatura la inversió en polítiques socials ha passat de 2.307 a 3.076 milions, un increment acumulat de 768 milions (un 33,2%).

En relació amb la despesa, la derivada del personal s'incrementa un 6%, amb el qual es farà front a la pujada salarial pactada pels funcionaris d'un 2,25% i a l'increment de funcionaris que s'ha realitzat durant el 2018.

Les inversions s'incrementen un 11% fins a arribar als 611 milions, que, segons la consellera, es destinaran principalment als plans d'infraestructures d'Educació, Sanitat, Abaqua, Ivabi o Serveis Ferroviaris de Mallorca.

Ingressos

Quant a la distribució del pressupost d'ingressos, el Govern espera 2.742 milions (50%) de finançament autonòmic; per a deute i préstecs, 1.119 milions (21%); per a tributs cedits, 903 milions (16%); per a tributs propis, 212 milions (4%); 341 milions en altres aportacions alienes (6%) i 138 milions en taxes i altres ingressos (3%). Per IRPF recaptarà 1.148 milions, un 14,6% més; per l'IVA, 1.352 milions, un 6,1% més, i 118,5 milions per l'Impost del Turisme Sostenible, un 1,25% menys.

La principal modificació dels tributs és la rebaixa del tipus de gravamen de l'impost sobre transmissions patrimonials del 8% al 5% per a l'adquisició del primer habitatge quan el valor de l'immoble sigui inferior o igual a 200.000 euros.

En 2019 s'aplicaran dues noves deduccions: en educació, 600 euros per a descendents de 0 a 6 anys i despeses en escoletes, centres d'educació infantil i activitats extraescolars i de menjador.

En serveis socials es preveu una deducció del 25% sobre una base màxima de deducció de 150 euros per a donacions al tercer sector social.

Per despeses en estudis superiors en centres situats fora de la illa de residència s'amplia la deducció per estudiant fins als 1.500 euros. També s'han baixat les taxes de matrícula universitària.

La consellera Costa ha afirmat que aquest pressupost ha estat confeccionat pel Govern per executar-ho al "cent per cent", en referència a les eleccions autonòmiques del proper mes de maig, que podrien suposar un canvi de govern.

"Ho decidiran els ciutadans", ha respost la consellera, que ha afegit que els pressupostos del 2019 són una continuïtat de les polítiques dels Acords pel Canvi aprovats a l'inici de la legislatura.

El Parlament ja havia donat via lliure a aquests comptes de l'Executiu el passat mes de setembre, quan va aprovar la proposta de fixar en 4.434 milions d'euros el límit de despesa no financera que regulen aquests pressupostos.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF