Política 23/10/2018

El Govern treballa per establir una base permanent de l'UME a Eivissa

Durant la sessió de control al Parlament, Cladera no ha donat terminis ni ha especificat de quants efectius seria el destacament ni amb quins mitjans comptaria

Jaume Ribas
2 min
La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera.

Palma"S’està treballant de forma intensa perquè a la Coma d’Eivissa hi hagi un destacament de la Unitat Militar d'Emergència (UME) de manera efectiva i permanent", això és el que ha assegurat aquest dimarts la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera. Ha estat durant la sessió de control al Govern al Parlament en resposta a la portaveu adjunta del PP, Marga Prohens.

"Efectivament, apostam perquè hi ha hagi un destacament a l'lla d’Eivissa", ha reiterat la consellera. Abans d'adreçar-se a Prohens, Cladera ja havia respost una pregunta gairebé idèntica del portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, en què no havia concretat de manera tan explícita la voluntat del Govern de mirar d'establir, amb col·laboració del Ministeri de Defensa, una unitat permanent de l'UME a les Illes Balears.

La consellera ha recordat que les illes disposen de destacaments de l'UME a l'estiu a Mallorca i Eivissa i que a la Pitiüsa major, a sa Coma, es construirà un edifici per a l'estada "permanent", en un futur, de militars i vehicles, ha dit.

Tot i l'anunci de Cladera, Prohens ha lamentat que l'Executiu hagi incomplert una proposició no de llei del PP aprovada fa sis mesos perquè el Govern estudiàs la posada en marxa d'aquesta base militar. Així mateix, ha destacat que el màxim responsable de l'UME a tot l'Estat, el mallorquí Fulgencio Coll, està "convençut" de la necessitat que les Illes Balears comptin amb aquest cos militar a causa de la seva condició insular.

Quan el PP criticava l'UME

Cladera ha recordat que quan el Govern central va crear l'UME l'any 2005, el PP va criticar que es tractava d'un "capritx faraònic" i d'un "invent" del president José Luis Rodríguez Zapatero, però s'ha mostrat satisfeta perquè, ara, el PP està segur de la seva utilitat.

Així mateix, durant la resposta a Pericay, Catalina Cladera ha agraït avui als partits de l'oposició del Parlament la seva "actitud responsable" després de la catàstrofe de les inundacions del Llevant de Mallorca del dia 9 i ha mantingut que totes les formacions han d'estar "més unides que mai, com ha demostrat la societat". La consellera ha reiterat les crides a la unitat i ha aconseguit que tant les preguntes del PP i Ciutadans sobre l'UME com una altra del portaveu d'El Pi relacionada amb l'estat de neteja dels torrents fossin amb un to relaxat i cordial.

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay.

Tot i així, Pericay no ha volgut deixar que el dol desactivàs "la funció de l'oposició" que és "fer les preguntes que cal fer i preguntar com estan les coses" i ha insistit en la necessitat de dotar les Balears d'aquesta unitat militar sobre la qual el Govern no ha concretat res ni ha donat cap tipus de terminis.

Torrents

L'altre partit de l'oposició, El Pi, també ha fet una pregunta relacionada amb les darreres inundacions que s'han produït a Mallorca. Tot i així, el seu president, Jaume Font, no ha volgut fer servir la rèplica per entrar en el cara a cara amb Armengol i ha demanat resoldre aquesta qüestió "sense bregues". El diputat regionalista ha expressat la seva preocupació per l'estat d'alguns torrents en municipis com Palma o Pollença, en el llit dels quals arriben a créixer arbres de diversos metres d'altura.

La presidenta li ha respost que "en aquesta legislatura s'ha fet una feina intensa de neteja de torrents". En concret, ha dit, s'han netejat 210 km de torrents, 86 només aquest darrer any. També ha afegit que "s'ha doblat la inversió per a la neteja" i que s'ha treballat especialment en les poblacions de més risc.

stats