FINANCES PÚBLIQUES
Política 08/06/2013

El Govern dóna per fet un dèficit pròxim al 2%

La Comissió Europea pressiona l'Estat perquè atorgui més marge a la Generalitat

Marc Colomer
3 min

Barcelona.El paper de la Comissió Europea haurà estat determinant en la negociació del repartiment de dèficit entre les autonomies espanyoles, que ha generat un autèntic terratrèmol entre els barons del PP i l'executiu de Mariano Rajoy. El Govern ja donava per fet ahir una resolució satisfactòria del debat sobre el sostre de dèficit autoritzat per a aquest 2013. Fonts del Govern van explicar ahir a l'ARA que preveuen que el límit que finalment rebin se situï molt a prop del 2% i, en concret, "entre l'1,95% i l'1,98%". Aquesta és pràcticament la mateixa xifra amb la qual el Govern va tancar el 2012 (1,96%). A més, tenint en compte que s'acosta al terç del 6,5% de l'Estat que reclamen l'executiu català i els socis d'ERC, esdevindria una victòria en el pols del Govern per aconseguir una capacitat d'endeutament que no obligui a desmantellar bona part de l'estat del benestar català.

De fet, fonts de la Comissió Europea consultades per l'ARA s'expressaven ahir en la mateixa direcció i feien explícita la seva pressió al govern espanyol perquè faci un repartiment equitatiu del sostre de dèficit per a aquest any. Precisament, Amadeu Altafaj, cap de gabinet adjunt del vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Olli Rehn, va puntualitzar que l'anomenat dèficit a la carta que a Espanya tanta polèmica política genera "a Europa es practica cada dia". Altafaj va participar ahir en la trobada econòmica del Pirineu, a la Seu d'Urgell.

Retallades sí o sí

Tanmateix, el fet que Catalunya pugui reeditar el dèficit del 2012 no evita que s'hagin de fer retallades de totes totes. De fet, aquest 2013 no podrà comptar amb els 1.450 milions d'euros ingressats l'any passat per la privatització de l'ATLL, Tabasa i Túnel del Cadí. Haurà de pagar 300 milions més en interessos del deute i els ingressos es reduiran 300 milions més, aproximadament, unes quantitats que el Govern haurà de compensar per alguna altra banda. En aquest context hi entren els nous impostos que CiU i ERC ja negocien amb la perspectiva d'uns nous pressupostos si es confirma un dèficit a tocar del 2%.

En la trobada econòmica del Pirineu, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va eludir pronunciar-se sobre la xifra del dèficit per a Catalunya el 2013 i es va limitar a situar-lo en el punt enigmàtic que "la política de reducció del dèficit no provoqui més recessió a Catalunya i Espanya". Montoro, això sí, va instar la Generalitat a rebaixar el dèficit per "recuperar la credibilitat" i poder accedir al finançament "ordinari" dels mercats. El ministre va rebaixar el to exhibit els últims mesos en la confrontació amb la Generalitat i va garantir la seva solvència mitjançant el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Davant uns 600 empresaris, el ministre d'Hisenda va alertar que Espanya necessita Catalunya per sortir de la crisi, de manera que cal que recuperi la vitalitat que li permeti ser "un dels grans motors de l'economia espanyola".

Pagaments a 30 dies

Montoro va anunciar ahir a la Seu d'Urgell que el govern espanyol prepara un canvi legislatiu per fer que totes les administracions públiques paguin als seus proveïdors en un termini màxim de 30 dies. Segons va detallar, aquest nou programa financer vindria a ser una nova versió del pla de pagament als proveïdors i tindrà per objectiu acabar amb la morositat de les administracions públiques i liquidar totes les factures pendents aquest any. La previsió és que el pla entri en funcionament a l'octubre. També va anunciar la creació d'un comitè d'experts independents per assessorar l'executiu en matèria tributària.

stats