Política 08/04/2020

Els edificis públics de les Balears hauran d'estar lliures d'amiant el 2025

El Govern aprova el primer pla director específic per residus perillosos, que estableix que les Illes hauran d'assolir una gestió autosuficient l'any 2024

Maria Lull
2 min
El pla de residus perillosos preveu que no hi hagi amiant en els edificis públics l'any 2025

PalmaEl Consell de Govern ha aprovat aquest dimecres el primer Pla director sectorial de prevenció i gestió de residus perillosos de les Illes Balears. Es tracta de la primera normativa específica en aquesta matèria i implica un major desplegament de la Llei de residus que es va aprovar la legislatura passada. L'objectiu del pla és "garantir una gestió adequada dels residus perillosos a les nostres illes", segons ha explicat el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir. "És un pla ambiciós i integral, que intenta resoldre la gestió d'aquest tipus de residus", ha afegit. Una de les mesures que s'hi inclouen és la retirada completa de l'amiant dels edificis públics l'any 2025.

Segons ha explicat el conseller, "els residus perillosos no són només elements altament contaminants, com l'urani, sinó que també formen part de la nostra vida quotidiana" i inclouen objectes com impressores, medicaments, determinats olis, pintures, dissolvents i fluorescents. "Es tracta de residus presents en el nostre dia a dia", ha dit.

Un dels reptes principals del pla és "reduir un 10% la generació de residus perillosos abans del 2021", a més d'assolir l'autosuficiència l'any 2024, quan les Balears hauran de "recollir i gestionar correctament el 100% dels residus perillosos", segons ha assenyalat Mir. Entre altres mesures, els ajuntaments han disposar d'un servei de deixalleria per recollir residus perillosos d'origen domèstic.

El pla consta de sis programes, deu línies estratègiques i recull un total de 36 mesures. L'objectiu del Programa de Desplegament Normatiu serà completar la normativa balear en matèria de residus perillosos. Inclou un nou decret per gestionar els residus sanitaris, que es farà en col·laboració amb la Conselleria de Salut i Consum –el vigent es va aprovar l'any1996–. El Programa de Prevenció, a més de la reducció d'un 10% de la generació de residus perillosos l'any 2021, inclou la creació d'una oficina per assessorar-ne productors i gestors.

El principal objectiu del Programa de Gestió serà que les Balears assoleixin l'autosuficiència en la gestió dels residus perillosos l'any 2024. Es fomentarà la construcció d'instal·lacions per eliminar aquests residus, com un abocador per eliminar residus perillosos i un altre per eliminar residus de construcció i demolició que continguin amiant. Com ja s'ha dit, la retirada total de l'amiant dels edificis públics de les Illes s'haurà de completar l'any 2025. També es fixarà un termini en el cas dels edificis privats.

El Programa de Seguiment i Control se centrarà en el desenvolupament d'"eines telemàtiques per gestionar residus", segons ha explicat Mir, i també impulsarà les deixalleries intel·ligents. També es reforçarà el seguiment del compliment de la legislació. El Programa de Formació, Educació Ambiental i Comunicació inclou campanyes de sensibilització, a més de cursos de formació per a productors, gestors i transportistes de residus perillosos. Per acabar, el programa de Coordinació Administrativa servirà per crear la Comissió de Residus de les Illes Balears, ja prevista a la llei, com a òrgan de participació de les administracions implicades en la gestió dels residus, tant perillosos com no.

stats