Política 22/09/2017

El Govern demana a la Sindicatura Electoral de l'1-O que es dissolgui

La Sindicatura Electoral renuncia i fa efectiu el trasllat a altres entitats d'observació

Acn
2 min
Una urna electoral

BarcelonaEl Govern ha demanat als integrants de la Sindicatura Electoral de Catalunya que donin el relleu de la feina realitzada a ens públics, acadèmics i internacionals perquè segueixin observant el desenvolupament efectiu del referèndum de l’1 d’octubre, segons ha pogut saber l'ACN. L'executiu català dona per finalitzada la seva tasca i ha agraït la feina realitzada per la Sindicatura i per tots i cadascun dels integrants de les cinc sindicatures de demarcació. La Sindicatura ha acceptat la petició, ha renunciat perquè ha finalitzat els seus treballs i ha fet efectiu el trasllat de la tasca realitzada a altres entitats d'observació.

El moviment de la Sindicatura Electoral era un pas esperat, sobretot després que aquest matí el Govern anunciés el cessament del secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové, per evitar que pagués els 12.000 euros de multa diaris que li ha imposat el Tribunal Constitucional si no aturava els preparatius de l'1-O. I és que més enllà de Jové, el TC també ordenava multes ahir per a tots els membres de la Sindicatura Electoral i la cap de l'àrea de Processos Electorals, Montserrat Vidal. Pel que fa a Vidal, el portaveu del Govern, Jordi Turull, ha dit que s'ha enviat un escrit en què al·lega que "ha sigut fora de vacances" i que "no li poden demanar coses que no pot fer perquè són d'àmbits que no tenen res a veure amb el seu càrrec".

En el cas dels membres de la Sindicatura Electoral, Turull ha dit que seran ells mateixos els que decidiran com actuar tenint en compte que es tracta d'un òrgan independent del Govern. El conseller no ha volgut avançar què farà el Govern en cas que la multa del TC faci inviable aquest òrgan, que havia de controlar les garanties de l'1-O.

De fet, el Govern ha denunciat "l’ofensiva autoritària" dels organismes politicojudicials de l’estat espanyol contra un ens electoral escollit pel Parlament.

stats