MOCIÓ
Política 01/06/2018

El Govern confia poder tancar el nou REB amb Sánchez

La consellera d’Hisenda espera que es comenci a aplicar l’1 de gener de 2019 però avisa que unes noves eleccions podrien retardar-lo

Jaume Ribas
4 min
Francina Armengol va viatjar ahir a Madrid per presenciar l’èxit de la moció de Sánchez al Congrés.

PalmaL’èxit de la moció de censura impulsada pel Partit Socialista Obrer Espanyol de Pedro Sánchez al Congrés del Diputats ha tingut importants repercussions a les Illes Balears, on tothom s’ha afanyat a posicionar-se respecte de la formació d’un nou govern comandat pel líder socialista.

La portaveu del Govern, Pilar Costa, va explicar que l’executiu d’Armengol espera que es mantingui allò que s’ha anat avançant en les negociacions que fins ara s’han fet amb el ministre Cristóbal Montoro i que es pugui tancar un acord per al Règim Especial per a Balears (REB) amb el nou govern socialista. La consellera d’Hisenda, Catalina Cladera, va explicar que tot i que hi ha un petit retard respecte dels terminis que inicialment s’havien establert, el nou REB podria començar a aplicar-se l’1 de gener del 2019. “Aquesta és la data amb què feim feina”, precisava Cladera. Tot i això, la consellera avisa que unes noves eleccions o un període d’interinatge socialista massa breu podrien retardar l’aplicació del REB, que segurament s’haurà d’impulsar a les corts per via d’urgència el mes de setembre.

La presidenta Francina Armengol va mostrar-se entusiasmada amb el nou govern i satisfeta amb l’entesa de Sánchez amb els sobiranistes i Podem: “A Balears hem demostrat que els pactes funcionen i es poden fer polítiques progressistes”, va dir la presidenta.

Partit Popular

El PP reacciona amb duresa al desallotjament de Rajoy

Els dirigents i càrrecs balears del Partit Popular varen reaccionar amb duresa a la moció contra Rajoy. El president del PP, Biel Company, va criticar ahir que el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “ha passat de ser un cadàver polític a convertir-se en president d’Espanya”. “La moció de censura és una figura legal, però caldria veure si també és de sentit comú”, va afirmar.

L’expresident i senador autonòmic José Ramón Bauzá, especialment preocupat pels vots favorables dels sobiranistes al Congrés, es va demanar “quin és el preu que haurà de pagar Pedro Sánchez als nacionalistes catalans i bascos”. “Les Balears a Navarra?”, va insinuar, responent la seva pròpia pregunta.

Podem

Demana un govern de coalició amb els socialistes

Els dos diputats de Podem al Congrés, Mae de la Concha i Juan Pedro Yllanes, varen afirmar que el partit “celebra la victòria de la gent”, recordant les darreres manifestacions dels col·lectius de dones, de la comunitat educativa, dels pensionistes, dels taxistes i del sector primari, que consideren els més perjudicats per les polítiques econòmiques i socials de Rajoy. Així mateix, els dirigents de Podem a les Balears varen qualificar de “fita històrica” la moció de censura socialista perquè ajuda a avançar “cap a un futur millor” i crea “esperança”. “És hora de revertir tot el que el Partit Popular ens havia fet retrocedir en matèria de drets”. Podem demanà “altura de mires” al nou president del govern espanyol i insistí que “un govern de 156 diputats i diputades és més fort que un de 86”, en referència a la coalició entre Podem i els socialistes que desitja el partit de De la Concha i Yllanes.

MÉS

Exigeix un nou finançament, l’indult a Valtonyc i aixecar el 155

El coordinador de MÉS per Mallorca, Guillem Balboa, va afirmar aquest divendres que “avui és un dia en què qualsevol persona progressista ha de ser feliç per l’oportunitat que es presenta a l’estat espanyol”. Balboa també va demanar al que serà president del govern espanyol, Pedro Sánchez, “que prengui nota de la pluralitat de forces que li han donat suport en aquesta moció de censura” i va fer un llistat de mesures que demanen que prengui el nou govern: “Volem que s’aprovi el REB, que s’apliqui justícia distributiva i que es freni la intervenció de l’Estat en les lleis aprovades pel Parlament i es desbloquegin les que ja han estat intervingudes”. La formació ecosobiranista també reclama que es revoqui tota legislació repressiva, començant per la llei mordassa, que s’aixequi el 155 i s’iniciï un diàleg democràtic amb el govern de Catalunya. Així mateix, demana indultar Valtonyc, així com derogar totes les mesures antisocials i contràries a la sostenibilitat impulsades pel govern de Rajoy.

MÉS per Menorca, creu que la moció de censura era un “imperatiu ètic” perquè es feia “contra la corrupció i a favor de la democràcia”. Per això, aquest divendres afirmaren que reben el nou president “amb un cert escepticisme”.

El Pi

Lamenta no tenir “veu pròpia” i demana “responsabilitat”

El Pi va demanar “responsabilitat” i creu que Sánchez “no ha plantejat un full de ruta clar”. Els regionalistes demanen a “tots els partits amb representació al Congrés dels Diputats que, després del debat de moció de censura, trobin una via que no provoqui més incertesa i inestabilitat política en els pròxims mesos”.

El president d’El Pi, Jaume Font, es mostrà “preocupat” pel futur del Règim Especial per a Balears (REB) que negociaven els equips de Montoro i Cladera i del nou model de finançament autonòmic. El Pi també lamenta no tenir representació al Congrés i demana “que aquesta legislatura sigui la darrera que a l’hemicicle del Congrés no hi ha cap representant d’un partit de les Illes Balears”. Segons el president d’El Pi, Jaume Font, “al debat hem sentit amb veu pròpia catalans, bascos, asturians, canaris, valencians o navarresos però, com sempre, no s’ha fet cap referència a les Balears i els seus interessos”.

Ciutadans

Li preocupen “la inestabilitat” i “els independentistes”

El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, va reiterar que el seu partit hauria preferit unes eleccions abans que aquesta moció de censura i afirmà que al seu partit li pareix “altament preocupant” que Sánchez s’aliï amb partits independentistes o “que no són molt de fiar”.

Pericay també va criticar “l’immobilisme i la caparrudesa” de Rajoy, que el varen dur a no dimitir. Pericay optava per gestionar el pressupost que Ciutadans va aprovar amb el PP i que Sánchez apostarà per mantenir i no aixecar l’article 155 a Catalunya.

Ciutadans destacà que “com a mínim” s’ha pogut salvar el descompte del 75% gràcies que Sánchez vol mantenir els pressupostos aprovats per Rajoy. A més, Ciutadans va dir que, a diferència d’altres comunitats autònomes, a les Balears es patirà una situació d’inestabilitat igual que a tot l’Estat perquè MÉS “també és un partit independentista”. “Si el que ens espera a Espanya és un govern amb el suport dels independentistes, estam arreglats”, va concloure.

stats