Política 21/11/2019

El Govern confia en Pedro Sánchez perquè es pugui mantenir el vet al dièsel

Francina Armengol qualifica de "ridícul" pensar que l'Estat estarà cinc anys a legislar sobre el canvi climàtic

Maria Llull
1 min
La prohibició de l'entrada de nous vehicles dièsel a les Balears a partir del 2025 dependrà de la legislació estatal

PalmaEl Govern confia en Pedro Sánchez per fer efectiu el calendari de la Llei balear de canvi climàtic i transició energètica, que preveu prohibir l'entrada de nous vehicles dièsel a les Illes a partir del 2025, i la de cotxes de benzina a partir del 2035.

La presidenta, Francina Armengol, ha qualificat aquest dijous de "molt bo" l'acord al qual ha arribat el Govern balear amb Madrid per tal d'evitar que la Llei de canvi climàtic arribi al Tribunal Constitucional, i que preveu la suspensió de les prohibicions tant als nous vehicles dièsel com als de benzina, fins que la llei estatal sobre aquesta matèria sigui una realitat. "L'acord bilateral és molt bo i no modifica la llei", ha dit Armengol. La presidenta ha explicat que "l'entrada de vehicles" a un territori "és competència estatal" i que, en aquest cas, "les Illes Balears estan per davant la legislació espanyola".

Sobre la llei estatal, Armengol ha explicat que està "avançada" i ha considerat que seria "ridícul" pensar que "l'Estat estarà cinc anys a fer-la".

Pel que fa a les crítiques de MÉS per Mallorca a la suspensió del calendari de prohibicions, Armengol ha assenyalat que no valorarà "el que planteja cada partit polític". "La llei balear no s'ha modificat i s'ha evitat un recurs", ha afegit. La presidenta ha reiterat que el calendari s'ha suspès "fins que hi hagi una legislació estatal que permeti que els territoris insulars puguin prendre decisions sobre l'entrada de vehicles", ha comentat.

En cas que no s'elabori la llei estatal de canvi climàtic, Armengol ha assegurat que el Govern "defensarà la seva posició com a comunitat autònoma".

stats