Política 07/07/2020

El Govern nega que l'Estat hagi allargat els ERTO fins a desembre a les Canàries

Iago Negueruela defensa que les Balears són l'única comunitat autònoma amb mesures específiques

Maria Llull
2 min
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela

PalmaEl Govern ha negat per partida doble aquest dimarts que els Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) s'allarguin a les Canàries fins a desembre. Primer ho ha fet el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, en la seva resposta a la portaveu d'El PI, Lina Pons, que ha retret a l'Executiu que no s'hagin aconseguit les mateixes condicions per a les Balears. Després ha estat el torn de la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, que també ha assegurat que l'Estat no ha concedit aquesta prerrogativa a l'arxipèlag canari.

"Cap decret, cap text legal recull que els ERTO s'allarguin a les Canàries. Cal llegir el BOE abans de preguntar", ha dit Negueruela, qui també ha puntualitzat que les temporades turístiques són molt diferents en ambdós arxipèlags. "La temporada alta comença a les Canàries per novembre, és una situació difenrent", ha afegit.

El que diu la disposició addicional onzena del Decret llei de mesures socials de reactivació de l'ocupació i protecció del treball autònom i de competitivitat del sector industrial, el qual es va publicar en el BOE del 27 de juny, és que el govern espanyol, "en atenció a les condicions de llunyania i insularitat que confereixen a les Canàries la condició de regió ultraperifèrica de la Unió Europea, tindrà en compte les seves particularitats fins a la represa del trànsit aeri internacional". Cal recordar que aquest és el decret que va establir la durada dels ERTO fins al 30 de setembre.

El conseller ha destacat que el que sí que han aconseguit les Balears són les bonificacions del 50% de les quotes a la Seguretat Social dels treballadors fixos discontinus fins a l'octubre, perquè "permetran mantenir els ERTO i l'activitat econòmica amb una baixada dels costos salarials". De fet, Negueruela ha remarcat que les Illes són l'única comunitat autònoma que han aconseguit una mesura específica, però no ha explicat que el Decret llei de mesures urgents per donar suport a la reactivació econòmica i l'ocupació estén aquesta mesura a tot el territori espanyol en la disposició addicional quarta.

Així mateix, el conseller ha precisat que els fixos discontinus són més de 72.000 dels 121.000 treballadors que a hores d'ara estan en ERTO a les Balears.

Per la seva banda, Armengol ha destacat que aquesta disposició addicional no anomena els ERTO en cap moment, en la seva resposta a la diputada de Ciutadans, Patricia Guasp. "On posa la paraula ERTO?", li ha demanat.

La presidenta també ha assenyalat que els models de les Balears i les Canàries són diferents i que la temporada alta canària s'allarga fins a finals d'any. Armengol ha insistit que és molt reivindicativa a Madrid i ha negat cap menysteniment per part de l'executiu de Pedro Sánchez. A més, ha subratllat que les bonificacions per als fixos discontinus suposaran "60 milions d'euros" per a les empreses de les Illes.

stats