Política 06/11/2018

El Govern no aclareix si podrà anunciar el REB aquest mes

Francina Armengol es va comprometre a tancar un acord el novembre, però ni ella ni Cladera confirmen que sigui finalment així

Jaume Ribas
2 min
La presidenta, Francina Armengol, durant el debat al Parlament.

PalmaEl Govern no ha aclarit encara si podrà anunciar un nou Règim Especial (REB) aquest mes de novembre, tal i com es va comprometre la presidenta Francina Armengol durant el debat de política general. La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha assegurat que "aquest mes de novembre es treballa i es negocia per arribar a un acord" i Armengol ha assegurat que "es negociava, es negocia i es negociarà fins que aconseguim l'acord que tenim previst per a aquest mes de novembre". Tot i aquestes paraules, la presidenta no ha desmentit explícitament la informació publicada pel "Diario de Mallorca" que apuntava al trencament de les converses.

D'ençà que va arribar al poder, l'actual equip de Govern del Pacte ha mantingut converses amb els diferents executius centrals que han passat per la Moncloa a fi de pactar el paquet de mesures fiscals, d'inversions i de subvencions per al transport que compensi els efectes negatius de la insularitat.

Armengol ha reconegut que "amb el senyor Rajoy i amb el senyor Montoro s'havien fet avanços, però no s'havia arribat a un acord".

A més, tot i la insistència dels grups, tant la presidenta com la consellera s'han negat a donar informació sobre l'estat de les negociacions ni dels principals punts de desacord amb l'executiu de Pedro Sánchez. "Les negociacions no es radien: es fan, es tanquen i després s'expliquen", ha etzibat Armengol al portaveu d'El Pi, Jaume Font.

El president del Partit Popular, Biel Company, ha demanat a Armengol que convoqui la ponència parlamentària sobre el REB -que encara no s'ha reunit mai- perquè la consellera Catalina Cladera hi doni explicacions, "actuï amb transparència, expliqui com va la negociació i que no ens engani".

Un REB de tres potes

El Govern de les Illes Balears va dissenyar una negociació del REB en tres fronts: la fixació del descompte del 75% per al transport entre les illes i amb la península, la creació d'un fons d'insularitat per incrementar les inversions de l'Estat a l'arxipèlag i la creació d'un seguit de condicions fiscals especials per als ciutadans i les empreses.

Tant Biel Company com Jaume Font han expressat aquest dimarts al Parlament la seva preocupació perquè el document que es pacti amb el govern central no satisfaci les expectatives en aquests tres aspectes. En concret, Font ha dit que és evident que hi ha "qualque dificultat" per acabar d'embastar l'acord i ha alertat de la possibilitat que la subvenció i les condicions per abaratir el transport de mercaderies no sigui suficient.

stats