El Govern confia que l'Oficina Anticorrupció sigui operativa abans d'acabar la legislatura

Pilar Costa no vol parlar de fracàs i assegura que per primera vegada es posa en marxa una entitat a favor de la transparència política

La portaveu del  Govern , Pilar Costa, s'ha mostrat confiada aquest divendres que l'Oficina Anticorrupció pugui funcionar plenament abans que acabi la legislatura, ja que està pendent de la tramitació al Parlament del seu reglament, que ha rebut un nombre important d'al·legacions tant de partits del Pacte com de l'oposició. 

Costa ha negat que el retard en el funcionament d'aquesta unitat per combatre la corrupció suposi un fracàs i ha recordat que  "ja està creada i en marxa", encara que li falti "l'estructura i l'aprovació de la normativa que la regula". Segons Costa, només s'està "ajustant la maquinària".

"Jo no parlaria de fracàs, tot el contrari. Hem aprovat, amb un ampli consens, una llei de lluita contra la corrupció i s'ha creat una oficina amb un director", ha indicat la portaveu durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern. Ha insistit que només s'està acabant d'engegar la normativa que regula el funcionament de l'oficina.

"És cert que arribam a final de legislatura i hem tingut temps del que hem tingut temps, però sobretot hi ha una voluntat política clara de lluita contra la corrupció que és indiscutible", ha afegit.

En relació amb les nombroses esmenes a l'esborrany de reglament plantejat pel director de l'oficina durant la tramitació parlamentària, Pilar Costa ha assegurat que s'està seguint el procediment que va establir la mateixa Llei de lluita contra la corrupció.

"Si aquest divendres acaba el termini d'esmenes, no sé quin és el termini per acabar d'aprovar el reglament definitivament, però serà dins d'aquesta legislatura per descomptat", ha afirmat.

"Els grups han presentat les esmenes que consideren que pot millorar-lo. En cap cas jo ho interpretaria com que es vulgui limitar l'actuació de ningú, ni prop fer-hi", ha dit Costa, que ha incidit que "hi ha informes del  Govern  i d'altres entitats" i que tots hauran estat tinguts en compte pels grups parlamentaris.

Costa ha recordat que la nova entitat és independent de les actuacions del Govern, que "no es vol posar en la feina d'aquesta oficina", tot i que part de les esmenes presentades pels grups polítics es basen en informes elaborats per l'Executiu.

Segons Costa, el debat parlamentari del reglament entra en la "normalitat". "No s'ha d'interpretar com voler limitar res, sinó perquè surti amb les majors garanties jurídiques a fi que funcioni tan aviat com sigui possible", ha repetit.

"Allò important és que per primera vegada hem pogut aprovar una llei de lluita contra la corrupció, després de tot el que ha passat en aquesta comunitat, que tenim un director nomenat i ara s'està greixant la maquinària perquè pugui tirar endavant com més aviat millor", ha insistit Costa.

La portaveu ha cridat l'atenció sobre el fet que la llei és nova i l'engegada de l'oficina tampoc no tenia gaires exemples en els quals inspirar-se, de la mateixa manera que el reglament és nou i "no es fa d'un dia per a un altre".

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF