Política 30/08/2018

El Govern anuncia que Foment assumirà inversions ferroviàries a Balears abans de Nadal

Armengol, que s'ha reunit a Madrid amb el ministre Ábalos, ha recordat que el Pla de mobilitat del Govern preveu invertir-hi 600 milions d'euros

Efe
2 min
Armengol i Ábalos, aquest dijous a Madrid.

PalmaEl ministre de Foment, José Luis Ábalos, s'ha compromès aquest dijous a finançar una part del Pla de mobilitat del Govern balear destinat a l'execució d'infraestructures ferroviàries a les Illes, i per això ha garantit l'engegada d'un conveni que estarà signat "abans de Nadal".

La presidenta balear, Francina Armengol, que s'ha reunit durant més de dues hores amb el ministre, no ha desvelat a quant ascendeix el conveni però sí que ha recordat que tots els projectes recollits en el Pla de mobilitat de Balears ascendeixen a 600 milions d'euros.

Armengol, que ha assegurat que el conveni garantirà "la mobilitat sostenible" als ciutadans de les Illes, ha apostat per un acord "realista i rigorós", quantificat en funció de les necessitats de l'autonomia i que tingui caràcter "plurianual" perquè aquestes inversions es puguin executar.

La presidenta balear ha recordat que durant tota la legislatura el Govern autonòmic havia reclamat un conveni ferroviari per a les Illes i sempre havien obtingut "un no per resposta".

Els projectes més importants que preveu el citat Pla de mobilitat i que previsiblement cofinançarà el conveni amb Foment es refereixen al tramvia de Palma i la comunicació ferroviària de l'aeroport amb la ciutat.

En la reunió, Armengol i el ministre també han abordat el Pla d'habitatge de les Illes, que preveu invertir 50 milions en la construcció de 510 habitatges protegits.

Segons la presidenta, el Ministeri de Foment, que ja té compromesos 38 milions per a l'habitatge a Balears, ha garantit que treballarà en futures inversions per ampliar el parc d'habitatge sobretot a les ciutats de Palma i Eivissa.

Així mateix, en la trobada s'ha parlat del Règim Especial de Balears, que s'està negociant amb el Ministeri d'Hisenda.

La presidenta ha recordat que ja s'ha aconseguit la "fita històrica" del 75% de descompte en els viatges entre les Illes i la Península però "és important que això consti en el Règim Especial i que consti en la llei que s'aprovi al Congrés".

Armengol ha assegurat que el ministre s'ha compromès a defensar aquesta proposta i que els descomptes s'incorporin a la llei especial per a Balears.

Per tant, ha dit, la reunió ha estat "molt productiva i molt profitosa" per als ciutadans de Balears i per a la Comunitat Autònoma.

stats