Política 24/09/2020

El Govern balear relaxa les restriccions a Menorca per la reducció dels contagis de covid-19

Augmenten els aforaments a mercats i terrasses de bars i tornen les visites i sortides d'usuaris de geriàtrics

Ivan Martin
2 min
Susana Mora i Francina Armengol han explicat en roda de premsa la situació sanitària de les illes.

MaóLa presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha anunciat aquest dijous a Menorca que la resolució que es publicarà dissabte sobre les restriccions a la Comunitat per reduir l'índex de contagis de covid-19 no inclourà les limitacions actuals a residències geriàtriques i les terrasses de bars, així com els mercats alimentaris. Armengol ha assegurat que s'ha pres la decisió a causa del descens d'incidència del coronavirus a l'illa: "De la mateixa manera que ens vam dirigir al govern espanyol durant la desescalada per dir que les Balears vivien una realitat diferent i que calien decisions excepcionals, ara ho fem en clau d'illes, sempre amb prudència i recordant que encara cal mantenir totes les mesures sanitàries".

En canvi, la presidenta ha explicat que les mesures restrictives es mantindran a la resta de l'arxipèlag, tot i que ha reconegut que aquestes estan millorant la incidència del covid-19 a les Balears. "Cal mantenir-les, perquè en set dies hem detectat una evolució epidemiològica positiva, però som conscients que exigeixen sacrificis personals, econòmics i familiars", assenyala i detalla que "a les Balears hem passat en una setmana de 253,9 casos per cada 100.000 habitants a 103". De tota manera, les dades relatives a Menorca són les que han ocasionat la relaxació de les restriccions amb una incidència de 42 casos per cada 100.000 habitants a 19,6. A més, de 169 casos de coronavirus s'ha davallat a 36 i l'hospital Mateu Orfila no registra cap ingrés per aquesta malaltia.

Per aquest motiu, Armengol ha emfatitzat la relaxació de les mesures de què gaudiran els menorquins a partir de dissabte, la què es preveu poder visitar els usuaris de les residències de majors –"retornam a les famílies un dret", ha comentat la presidenta–, però també podran sortir fora d'aquests equipaments amb les pertinents mesures de seguretat. "L'únic que demanam és que no pernoctin fora", apunta Armengol.

D'altra banda, en l'àmbit econòmic es relaxa la limitació d'aforament a les terrasses dels bars "del 50% permetem el 75% d'ocupació, però continuen les restriccions a l'interior dels locals. Entenem que cal ajudar un sector que ho està passant malament", i finalment els mercats amb menys de 20 parades augmentaran l'aforament del 50% al 100% i els que tinguin de 21 a 100 parades, del 50% al 75%, "sempre prioritzant les parades del sector de l'alimentació".

stats