Política 17/07/2020

El GOB denuncia que la millora del port de Son Blanc representa una "agressió" ambiental

Els ecologistes alerten que els treballs afecten una zona LIC i ZEPA

Ivan Martín
2 min
El conseller Marc Pons presentà fa uns dies el projecte que té un cost de 4,2 milions d'euros.

CiutadellaEl GOB Menorca ha advertit que les obres de millora que impulsa el Govern balear al port exterior de Son Blanc, a Ciutadella, representen una “agressió” a una zona especialment protegida, catalogada com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Les obres consisteixen en la instal·lació de quatre ducs d’Alba, amb l’objectiu de facilitar l’operativitat dels vaixells de 190 metres d’eslora, fet que per l’entitat ecologista és desproporcionat, perquè a solament 45 quilòmetres es troba el port de Maó, que té una capacitat per acollir vaixells de fins a 245 metres d’eslora.

“Ens demanam de quina manera s’actuaria si aquestes obres es fessin al litoral peninsular, habilitant una inversió pública cada 45 quilòmetres perquè així ho exigeix una companyia privada que no vol desplaçar-se fins al port que s’adapta a les seves operacions”, explica el comunicat dels ecologistes. Per aquest motiu, el GOB troba “incoherent” l’actuació del Govern balear i lamenta que el fet que ambdós ports siguin gestionats per diferents administracions representi una “pèrdua de coordinació i eficiència”.

A més, denuncia que l’obra preveu encimentar 850 metres quadrats de fons marí en una zona habitual de posidònia, “una intervenció irreversible sobre el medi ambient”; també assenyalen la major contaminació atmosfèrica que generaran els grans vaixells. “Sol·licitam que, en el marc de la lluita contra la crisi climàtica, s’estableixi un període màxim perquè els vaixells que operin en el canal de Menorca ho facin amb gas, igual que durant la transició, i que les tarifes que es paguin per ús portuari incloguin el criteri de combustible emprat, per tal d’incentivar les innovacions a reduir la contaminació”, continua argumentant el GOB.

stats