Política 24/10/2020

La Generalitat Valenciana declara el toc de queda des d'aquesta matinada fins al 9 de desembre

El president valencià també ha restringit les reunions de més de sis persones

Lourdes García
4 min
El president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciant les mesures

ValènciaEl president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha anunciat que des d'aquesta nit a la una fins al 9 de desembre estarà vigent el toc de queda al País Valencià. Aquesta mesura restringeix la mobilitat nocturna a tot el territori valencià entre les dotze de la nit i les sis de la matinada.

Durant aquesta franja horària només podran anar pel carrer les persones que vagin a treballar, que tornen a casa de la feina o que es desplacen per una causa de força major, com ara una urgència mèdica o per a l'atenció d'una persona depenent.

A més, la conselleria de Sanitat ha decretat altres mesures extraordinàries amb l'objectiu de reduir els contactes socials. Concretament, ha limitat a sis persones el nombre màxim de membres en una reunió familiar o social, en espais públics i privats, entre persones no convivents. Al seu torn, els jardins i zones d'esplai a l'aire lliure només podran estar oberts fins a les deu de la nit.

Les mesures extraordinàries també afecten els establiments d'hostaleria i de restauració. Segons el decret elaborat per Sanitat, no es podrà consumir a la barra, les taules seran d'un màxim de sis persones i els establiments hauran de tancar a mitjanit. També queda prohibida la venda d'alcohol entre les deu de la nit i les vuit del matí, excepte en hostaleria i restauració. Aquestes mesures s'han pres després de parlar amb els agents polítics, empresarials, sindicals i institucionals del País Valencià i que, segons el president, "comparteixen amb el Consell la necessitat de noves mesures més estrictes".

Segons ha explicat Puig, el Consell i l'Advocacia de la Generalitat Valenciana consideren que aquestes mesures "són idònies, perquè restringeixen el trànsit o la permanència en la via pública; necessàries, perquè no existeixen mesures més moderades per a aquest propòsit amb tanta eficàcia; i proporcionals, perquè la franja horària escollida per a limitar el moviment té més beneficis per a l'interès general que perjudicis sobre béns o valors en conflicte". Per aquest motiu, la resolució es publicarà de manera immediata i serà enviada al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJCV) per ratificar-la.

L'objectiu de les mesures, sobretot la del toc de queda, és evitar que es produeixin botellons i festes privades en domicilis particulars "perquè dos de cada tres brots tenen origen social, amb una gran incidència de l'oci nocturn no reglat", ha recordat Puig. De fet, el cap del Consell ha assenyalat que en els últims tres mesos la conselleria de Justícia ha rebut més de 20.000 actes de proposta de sanció per incompliment de mesures de prevenció.

Puig ha tornat a insistir en el fet que la Generalitat Valenciana és partidària d'una solució comuna per a tot l'estat espanyol i "modulable segons la situació de cada territori". Però, mentre no arriba aquesta resposta comuna, no pensen quedar-se esperant: "No podem estar més pendents dels tribunals que dels hospitals, no és temps de discussions, sinó de solucions".

Ximo Puig demana oficialment l'estat d'alarma

El cap del Consell també ha informat que la Generalitat Valenciana sol·licitarà oficialment al govern espanyol la declaració de l'estat d'alarma. Puig ha insistit a dir que era l'instrument jurídic "més útil per afrontar aquesta difícil conjuntura des de la unitat d'acció i amb esperit de cogovernança".

D'aquesta manera se suma als vuit territoris més que ja han sol·licitat aquesta mesura a Pedro Sánchez: Catalunya, el País Basc, Astúries, Extremadura, la Rioja, Navarra, Castella-la Manxa, Cantàbria i la ciutat de Melilla. A més, Puig ha demanat al conjunt de governs autonòmics i de les forces parlamentàries representades al Congrés de Diputats que donin suport a la proposta "abans que siga massa tard".

Balanç de la situació epidemiològica al País Valencià

Aquestes mesures extraordinàries es prenen el mateix dia en què s'ha registrat un nou rècord de contagis en territori valencià: 1.690 nous casos positius en les últimes 24 hores. Per aquest motiu Ximo Puig ha fet balanç de la situació epidemiològica i ha recordat que, tot i que és el territori peninsular amb menys incidència del virus, els casos detectats aquesta setmana al País Valencià han duplicat els de la setmana anterior.

Comparant les xifres actuals amb les de fa sis mesos, ara mateix hi ha 808 persones ingressades i 125 a l'UCI, una tercera part de les que hi havia al principi de la pandèmia: "Però els casos estan evolucionant amb rapidesa, no podem tancar els ulls", ha admès. En aquesta comparativa ha recordat: "Ara ens protegeix un escut més gran", en referència als 1.469 rastrejadors que hi ha al País Valencià, als 10.000 sanitaris de reforç, al fet que hi ha el doble de llits hospitalaris, més capacitat per fer PCRs i reserves de protecció per a sis mesos.

"Tots hem de canviar el xip. Per damunt de totes les normes hi ha la corresponsabilitat de cadascú", ha dit el president valencià, amb una especial menció als joves: "Teniu un paper crucial perquè sou el futur i perquè aquesta comunitat serà allò que vosaltres decidiu. Tinc confiança plena en vosaltres". Amb aquest esforç addicional, el Consell espera arribar al Nadal en les millors condicions socials, familiars i comercials "per no estrangular l'economia i la vida quotidiana amb mesures que ningú desitja".

stats