Política 18/05/2019

Garzón no veu “delictes de rebel·lió ni sedició” dels líders independentistes

El candidat al Parlament Europeu per Actúa també ha valorat la detenció de Josu Ternera

Ara Balears
2 min
Garzón a Menorca. / DAVID ARQUIMBAU

CiutadellaEl candidat al Parlament Europeu per Actúa, Baltasar Garzón, ha declarat aquest dissabte a Menorca que "no hi veig delicte de rebel·lió ni sedició", en referència al judici que el Tribunal Suprem està duent a terme contra els líders independentistes. També considera que "des del meu punt de vista, no hi hauria d'haver ningú a la presó".

L'exjutge de l'Audiència Nacional ha expressat la seva "preocupació" per les causes obertes, però ha sol·licitat "respecte a la justícia". Admet la complexitat del cas, "es fa molt difícil no fer-ne una valoració política", i ha defensat la independència del poder judicial.

A més, Garzón ha demanat als líders dels diferents partits polítics que "s'abstinguin de fer valoracions de futur" sobre el desenllaç del judici, perquè "parlen de què ocorrerà quan es dicti sentència, i podria haver-hi absolució". Garzón ha remarcat que la sentència "haurà de detallar molt bé els raonaments" en un sentit o l'altre. Finalment, Garzón ha lamentat que l'únic debat sobre Europa que s'està produint sigui "la incidència de l'independentisme i com es presenten".

Detenció de Josu Ternera

Respecte de la detenció del membre de la banda terrorista ETA Josu Ternera, Garzón l'ha qualificada de "reparació a les víctimes", i no s'ha mostrat estranyat perquè l'arrest s'hagi efectuat després de 17 anys d'haver fugit: "Les detencions es produeixen quan es produeixen, no quan es vol".

Garzón, que participarà aquest horabaixa a Ciutadella en un acte de campanya amb els candidats insulars d'Actúa, ha valorat satisfactòriament la detenció de Ternera, ja que "s'emmarca dins la lluita antiterrorista, que no acaba quan l'organització es dissol". Així mateix, ha recordat que l'exlíder de la banda manté tres causes obertes a Espanya: "l'atemptat de Saragossa, pertinença a organització terrorista i crims contra la humanitat".

A més, l'exjutge de l'Audiència Nacional ha sol·licitat als partits "no fer un ús polític" de la detenció i ha emfatitzat el paper de les forces i cossos de seguretat de l'Estat. Finalment, Baltasar Garzón considera que la detenció de Ternera 17 anys després ha posat de manifest la "credibilitat judicial".

stats