Política 19/05/2019

Garzón vol combatre la corrupció des de la societat amb consells ciutadans i projectes a les escoles

El candidat d'Actúa diu que reaccionar amb posterioritat repara, però no "elimina el mal"

Maria Fuster / Ara Balears
3 min
Garzón demana a Palma que no s'oblidi la corrupció a l'hora de votar el 26M

PalmaEl candidat al Parlament Europeu per Actúa, Baltasar Garzón, ha visitat aquest diumenge Palma, on ha fet 'la ruta contra la corrupció' des del Palau de Congressos fins al velòdrom Palma Arena, passant pel palauet de l'expresident Jaume Matas, al carrer Sant Feliu, per "visibilitzar el que potser mai hauria d'haver existit: que hi hagi una seqüència d'edificis fets amb fons públics en els quals, més que el dubte, hi hagi la certesa de la corrupció".

Garzón ha assenyalat que "la lluita contra la corrupció ha de ser una constant, ja que quan s'abandona torna a sorgir". El candidat ha dit que s'ha de combatre de manera proactiva amb projectes a les escoles a llarg termini. També ha proposat crear "consells ciutadans que participin en el combat contra la corrupció, prèviament". Garzón ha explicat que si s'actua amb posterioritat el que es fa és reparar i "no s'elimina el mal".

L'exjutge creu que és necessària una educació ciutadana en aquest sentit perquè s'entengui que és "més rendible estar dins la legalitat i l'ètica que rompre les normes".

Garzón ha demanat aquest diumenge a Palma "que no s'oblidi" la corrupció a l'hora de votar el pròxim 26 de maig, perquè Espanya no n'està lliure. "Avui dia no podem pensar que Espanya està lliure de corrupció perquè no hi està. Hi ha normes de transparència i control de la gestió pública, però cal aplicar-les. Hi ha ètica en la gestió pública? De vegades ho dubt; per tant, la participació de la ciutadania és fonamental, perquè això és un fenomen de responsabilitat", ha assegurat amb vista al 26 de maig.

Habitatges

El candidat ha assegurat que per la seva formació l'habitatge és un tema fonamental que també té a veure amb la corrupció. "Sembla que és aïllat, però ho podem connectar amb la precarietat laboral i la dificultat per accedir a un habitatge digne".

Garzón, així mateix, ha criticat els fons voltor. "S'assumeix que comprar per apujar el preu de l'habitatge és normal" i, segons ell, el sistema defensa "el dret a la propietat, encara que sigui especulatiu".

"A Actúa tenim molt clar que un dels problemes és l'accés a l'habitatge, que no pot ser material d'especulació. Hem de veure quin és el límit dels lloguers i dels preus. No podem deixar obert el mercat a la iniciativa més neoliberal", ha assegurat Garzón, que també creu que cal fer "projectes d'habitatges socials" i reclama polítiques europees d'habitatge en defensa de la ciutadania.

Judici del Procés

"Quan la justícia actua, hem de deixar que segueixi el seu curs, no la podem utilitzar políticament", ha dit en relació amb el judici al Procés. També ha manifestat el seu desacord amb la manera com es va iniciar el Procés i amb la presó provisional dels acusats. Tampoc no entén que hi hagi acusació per rebel·lió i sedició. A més, assegura que és amb "el debat polític que s'ha de solucionar aquest problema" i critica que "PP o Ciutadans ja presumeixen que hi haurà sentència condemnatòria". Segons afirma, no respecten "la independència del poder judicial".

Assange

En relació amb el cas Assange, Baltasar Garzón ha explicat que, com a advocat seu, el que estan fent és combatre "tant la indefensió que pateix Assange com la motivació política de la persecució. Del grup de detencions arbitràries de l'alt comissionat de drets humans, el relator de Nacions Unides de Privacitat i qualsevol dels organismes internacionals als quals ens hem adreçat, demostren que hi ha una vulneració sistemàtica de drets".

"Volem demostrar que la persecució per part dels Estats Units a Julian Assange i a Wikileaks és política i que afecta la llibertat d'expressió i l'accés a la informació", ha afirmat.

El candidat d'Actúa també ha criticat que "hi ha una doble moral, perquè es demana a la societat civil i als funcionaris que col·laborin amb la lluita contra la corrupció, però quan ho han fet la justícia els deixa abandonats".

stats