Política 20/12/2013

Gallardón, en sis frases: "Hem fet una aposta clara per la protecció dels no nascuts"

El ministre de Justícia ha explicat l'avantprojecte de llei de l'avortament que substituirà la legislació actual

Ara
2 min
El ministre de Justícia ha defensat l'avantprojecte de llei de l'avortament / EFE

BarcelonaEl ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha presentat aquest divendres la reforma de la llei de l'avortament, després que el president espanyol confirmés des de Brussel·les la seva aprovació, un avançament que constatava el que ja estava previst. Gallardón ha justificat amb aquests arguments la decisió del govern espanyol d'afrontar un canvi normatiu que suposa tornar a la legislació del 1985.

-"Hem fet una aposta clara per la protecció dels més dèbils: els no nascuts"

Amb aquest reforma, el govern vol posar al centre de l'atenció els no nascuts. El ministre ha dit que "la vida del concebut i no nascut encarna un valor fonamental" i ha recordat que la seva és "una aposta clara per la protecció dels més dèbils, que són els no nascuts, però des de la garantia dels drets de la dona". Per a Gallardón, quan els drets dels dos "entren en col·lisió en situacions dramàtiques, el legislador haurà de resoldre el conflicte".

-"L'avortament només es podrà fer quan sigui necessari per la salut física o psíquica de la dona i en cas de violació"

El ministre ha explicat que l'avortament es podrà fer "si l'embaràs suposa un greu perill que menysté la salut física i mental de la mare". Tot i això s'haurà d'acreditar aquesta situació amb un informe fet per dos metges i l'avortament s'haurà de fer sempre abans de les 22 setmanes. "En el cas que el perill físic per la mare tingui el seu origen en una anomalia fetal incompatible amb la vida es necessitaran dos informes", ha dit el ministre, "un sobre la mare i un sobre el fetus, fets per dos metges que no treballin en el centre on es fa l'avortament. El segon supòsit que permetrà l'avortament és la violació i Gallardón ha deixat clar que hi haurà d'haver "una denúncia prèvia i s'haurà de fer en les 12 primeres setmanes de gestació".

-"Més enllà de les 22 setmanes, el no nascut ja pot viure independent"

A partir de les 22 setmanes de gestació el ministre considera que "el no nascut pot viure de forma independent" per tant aconsella "un part induït" perquè es pot ajudar a l'evolució del nen amb mètodes clínics.

-"El govern entén que la dona sempre és víctima, mai la culpable"

El ministre ha insistit que aquesta és una de les grans novetats de la llei ja que despenalitza l'avortament. Gallardón ha dit que "la dona sempre és víctima d'una situació greu i dramàtica i el que no poden fer els poders públics és augmentar el retret i establir penes per a ella, que és el que feia la legislació anterior". "Per primera vegada en la història d'Espanya s'allibera la dona de patir qualsevol retret penal".

-"Repetim la necessitat d'acompanyament dels pares amb les menors a l'hora d'interrompre l'embaràs"

El ministre ha deixat molt clar que la nova llei "empararà les menors que hagin d'interrompre l'embaràs perquè els seus pares estiguin al seu costat", a diferència de la llei actual que permetia que les menors poguessin avortar sense haver d'informar la seva família si això provocava un conflicte greu".

-"Hem complert un compromís electoral"

El ministre Gallardón ha deixat molt clar, a la seva compareixença després del consell de Ministres, que amb aquesta llei "hem complert un compromís electoral que teníem amb els nostres electors".

stats