Política 07/11/2018

Gairebé la meitat del pressupost de Medi Ambient de 2019 es destina a recursos hídrics

El departament comptarà amb 108,3 milions d'euros, després de patir un estiu controvertit pels continus vessaments d'aigües fecals

Kike Oñate
2 min
El conseller de Medi Ambient Vicenç Vidal.

PalmaEl conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, ha comparegut aquest dimecres davant la comissió d'Hisenda per explicar el projecte de pressupostos de la seva conselleria, que comptarà amb 229,3 milions d'euros, que suposarà un increment, respecte dels actuals 193.758.136 milions, un 5,75% més que el 2018. D'aquestes xifres, 108,3 milions d'euros es destinaran a recursos hídrics, una de les matèries més controvertides pels reiterats vessaments d'aigües fecals.

D'aquests doblers, 61,3 milions d'euros aniran a sanejament i a la depuració d'aigües, dels quals 5,6 milions d'euros serviran per millorar el tractament de la depuradora d'Inca i 812.000 euros, per a la d'Andratx. Pel que fa al sector agrari, aquest rebrà 12 milions d'euros extrets de l'impost turístic, un pressupost que suposarà quasi el doble que el de l'any 2018 amb 6,2 milions.

Vidal ha destacat que "hem recuperat el personal que tenia cura dels nostres espais naturals, n'hem creat de nous com el Trenc i n'ampliam d'emblemàtics, com Cabrera, a més, s'han impulsat polítiques de conservació de la biodiversitat, com la lluita contra les espècies invasores i la conservació de la posidònia".

Altres dades destacables són els 38 milions d'euros que es destinaran al sector agropecuari, dels quals 700.000 euros s'invertiran en la creació de projectes i la implementació d'estratègies per augmentar el control de la 'xylella fastidiosa'. Per altra banda, el conseller ha remarcat l'augment significatiu de la inversió dedicada a la neteja dels torrents, que el 2016 va ser de 724.000 euros, de manera que suposa un increment del 272,9% en quatre anys.

Intervencions dels grups parlamentaris

Tot i això, el diputat del PP Miquel Vidal ha criticat que en quatre anys la conselleria "no ha estat capaç de fer arribar l'aigua potable a les cases que al principi de legislatura no en tenien", i d'aquesta manera "segueixen igual". A més, el popular creu que Vidal "hauria de representar els pagesos i pescadors d'una altra manera i fer com fa la Conselleria de Sanitat o la d'Educació, aconseguint doblers d'on sigui per incorporar mestres i sanitaris", ha dit. A més, ha demanat que "s'exigeixin més recursos de l'import turístic íntegrament a Medi Ambient".

El conseller Vidal ha contestat que demani als habitants d'alguns pobles d'Eivissa, Calvià i Andratx, ja que "hem posat en funcionament les dessaladores que tenien aturades i ara tenen una millor distribució de l'aigua". Les reiterades referències a com es va gestionar la conselleria per part del Partit Popular han estat constants tant per part del conseller com dels grups polítics d'esquerres. En aquest sentit, Vidal ha expressat que "totes les iniciatives que el PP va eliminar, les hem recuperades i ampliades".

En representació de MÉS per Mallorca, Patrícia Font ha volgut recordar que "no venim d'una anterior legislatura bona i durant aquests quatre anys s'ha avançat molt", en referència a les crítiques que ha fet el PP a la gestió de Medi Ambient. A més de felicitar el conseller per la tasca de conscienciació per protegir la posidònia, Font considera que "s'han d'invertir molts més recursos per aplicar la llei".

stats