Política 22/09/2018

Gabriel Rufián anuncia a Palma que "la lluita de Valtònic és la lluita de tots per la llibertat i pels drets civils"

El diputat d'ERC a estat avui a Ciutat per a participar a la taula rodona “La crisi del règim del 78”, organitzada per les Fundacions Darder Mascaro

Juanmi Mas
3 min
Gabriel Rufián, posant per l'Ara Balears aquest dissabte

PalmaGabriel Rufián ha estat avui a Palma per a participar a la taula rodona “La crisi del règim del 78”, organitzada per les Fundacions Darder Mascaró. Abans, però, ha tingut temps per atendre els periodistes i per a participar en un multitudinari dinar amb els militants d’Esquerra Republicana Mallorca.

Sobre la seva caracterització com a “enfant terrible” de la política, diu: La cosa no va de portar-se bé o malament. No estam al Congrés per ser amics d’un o l’altre ni per acontentar ningú. El que és important és que la gent que ens veu des de casa pensi “jo també diria el mateix”. Sobre quina hauria de ser l'estratègia d'Esquerra Republicana a les institucions estatals, ha dit: "El que és molt complicat és que Esquerra Republicana doni suport als Pressuposts Generals d’una gent que té els nostres companys tancats a la presó. I no hi ha cap dubte que l’Executiu té capacitat legal per donar ordres a la Fiscalia General de l’Estat."

A la pregunta de què passarà a Catalunya a curt termini, ha dit que "Catalunya serà independent. És inevitable, per l’aritmètica parlamentaria però no només per això, també perquè, demogràficament, la gent jove és majoritàriament independentista."

Sobre els suports que obté l'independentisme de persones nouvingudes, ha dit: "Súmate o la plataforma Parlem són un torpede a la línia de flotació de gent com Ciudadanos que vol fer de la llengua un arma de confrontació. Demostren que hom pot ser independentista i republicà amb independència de la llengua que parli. Això no va de llengües, va de tenir les millors estructures i eines per garantir una millor vida per als ciutadans, i aquestes eines són les d’un estat. I no podem oblidar que Ciudadanos és un producte de J. M. Aznar i de la FAES."

Presos polítics o polítics presos? Es tracta d’entendre qui va ser que va començar a repartir violència, a tort i a dret, contra la població civil. El procés ha destapat el quadre del que és l’Estat. Les sentències ja estan dictades, lamentablement. L’altre dia deia “la manada lleva toga”. S'ha tenir present que Llarena no actua com un jutge, sinó com un militant d’una causa, i una causa d’extrema dreta més reaccionària. Les sentències seran molt dures i cal que reflexionem sobre què fer. Haurem de continuar amb la nostra presència al Congrés o haurem de marxar? Tenir el president d’Esquerra Republicana tanca a la presó és una situació molt incòmode.

Hi ha límits a la llibertat d’expressió? No. La llibertat d’expressió no té límit. Si Arcadi Espada pot escriure “mariconazo” a El País, en referència a mi, i jo ho assumeixo, i mai no em plantejaria denunciar-lo judicialment, Valtònic també ha de poder expressar-se com vulgui. Jo no vull Jiménez Losantos a la presó, però tampoc vull Valtònic a la presó. El “a por ellos” no anava per als independentistes. Anava per tots. Qui serà el següent? Els ecologistes, els homosexuals? Això va de democràcia i de drets civils. Moltes cançons de la Movida madrilenya dels anys 80 avui serien causa de condemna judicial. Si un dia la sra. Arrimadas és a la presó per defensar les seves idees, jo seré el primer que sortiré al carrer a demanar la seva llibertat. La lluita de Valtònic és la lluita de tots per la llibertat i pels drets civils.

Sobre un possible acord entre Esquerra Republicana i Més per Mallorca, ha recordat les paraules d’Oriol Junqueras, que sempre insisteix en la conveniència d’ampliar tot el possible els acords amb aquells que ideològicament ens són propers. "Al cap i a la fi, - ha dit -, també els diputats i senadors d’Esquerra defensam els interessos dels ciutadans de les Illes Balears a Madrid i tard o d’hora hi haurà d’haver militants d’Esquerra Republicana de les Illes Balears o del País Valencià a les llistes del partit per al Congrés i el Senat. No podem perdre de vista que el fet que els mateixos que neguen l’existència dels Països Catalans són els mateixos que vénen a Mallorca a denunciar suposades confabulacions catalanistes al Govern Balear i a les escoles."

stats