Política 17/05/2018

El GOB insta MÉS i Podem a presentar un recurs d'inconstitucionalitat per l'esmena Nadal

La portaveu de l'entitat, Margalida Ramis, ha informat que demanaran una reunió formal amb ambdós partits

Ara Balears
3 min
CTE Rafel Nadal. / gobmallorca.com

PalmaEl GOB insta Podem i MÉS a presentar recurs d'inconstitucionalitat per l'esmena Nadal si aquesta tira endavant. Així ho ha explicat aquest dijous en un comunicat, en el qual critica que el contingut de l'esmena és un "cúmul de despropòsits que arriba fins al punt de rectificar la mateixa llei que va donar empara al projecte".

Després que aquest dimarts la Comissió de Territori i Medi Ambient del Parlament donàs llum verda a l'esmena de Nadal, que el GOB defineix com "un cas d'urbanisme d'elit a la carta", els ecologistes insten MÉS i Podem a aturar-la per via política i recorden que tenen un paper fonamental per evitar que prosperi.

La portaveu del GOB, Margalida Ramis, ha informat que demanaran una reunió formal amb les dues formacions per "pressionar-los i intentar frenar aquesta llei". Ramis afirma que coneix casos similars en els quals s'han aconseguit anul·lar lleis com l'esmena Nadal i que els posaran en coneixement de Podem i MÉS. Ramis recorda que això només serà necessari en cas que l'esmena tiri endavant, que és "l'escenari més probable". Es preveu que la reunió tingui lloc la setmana següent. "No tenim molt de temps, s'ha de fer abans del ple per aprovar la llei d'habitatge", explica la portaveu.

Així mateix, han presentat un recull de "despropòsits" que el PSOE –amb el suport del PP, Ciudadanos i El Pi– avala i defensa amb aquesta esmena. Per una banda, introdueix l'ús turístic, que no està previst en el pla urbanístic ni territorial i suposa un augment de places, de 106 a 175 unitats residencials, que representen 354 places, 214 de les quals són turístiques. Ara la residència no tutelada passa de 70 a 105 com a establiment turístic de tipus esportiu.

L'esmena, segons el GOB, permet la sobreocupació, ja que inclou la possibilitat que a les places de residencial no tutelada s'hi pugui instal·lar temporalment un llit suplementari en algunes habitacions. Així mateix, amplia l'àmbit d'actuació afegint tres finques cadastrals més, s'incrementen els paràmetres urbanístics d'ocupació màxima permesa, que passen del 25% al 30%, i augmenta l'edificabilitat.

Els ecologistes denuncien que "l'esmena s'imposa a la planificació urbanística i territorial i està per sobre dels instruments de planificació urbanística, que preveuen processos d'informació pública, participació i avaluació ambiental que s'obvien". Per altra banda, expliquen que obliga l'Ajuntament de Manacor a fer-se càrrec de pagar amb doblers públics les infraestructures per resoldre l'increment de mobilitat a la zona, a més de no sotmetre's a cap tipus d'avaluació ambiental estratègica, que hauria de ser obligatòria per a un projecte d'aquestes característiques. Finalment, elimina un tràmit inclòs a l'anterior llei del Master Plan, que preveia modificacions relatives als terminis d'execució però en cap cas als usos, ni l'àmbit ni els paràmetres urbanístics.

És més, aquesta disposició addicional preveia que les modificacions permeses havien de

presentar-se a la Conselleria competent en matèria de medi ambient i territori, perquè la tramitàs, i preveia l'aprovació pel Consell de Govern amb un tràmit previ d'informació pública i informe favorable de l'Ajuntament de Manacor, que també s'ha eliminat.

Per tot plegat, el GOB afirma que es tracta d'una llei a la carta que permet fins i tot incomplir la mateixa llei que va donar cobertura a la construcció del centre, "una llei singular per incomplir una llei singular ja feta a mida". Per aquest motiu, insta els grups que no donen suport a l'esmena Nadal a plantar cara a aquest "despropòsit polític", ja que asseguren que es tracta d'una esmena inconstitucional que cal recórrer via Defensor del Poble (en el cas de MÉS) o grups parlamentaris estatals (en el cas de Podem).

stats