Política 25/08/2016

Centenars de persones diuen l’últim adéu a Jordi Carbonell

Centenars de persones van acomiadar ahir l’expresident d’ERC Jordi Carbonell, que va morir dilluns als 92 anys

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al funeral de Jordi Carbonell

BarcelonaPuigdemont destaca el seu llegat

Centenars de persones van acomiadar ahir l’expresident d’ERC Jordi Carbonell, que va morir dilluns als 92 anys. El funeral laic del filòleg, polític i històric militant antifranquista es va celebrar al Tanatori de les Corts de Barcelona i va comptar amb la presència de personalitats destacades del món polític, social i acadèmic, que s’hi van aplegar per recordar la seva trajectòria. Entre d’altres hi havia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va subratllar l’exemple de vida i el compromís amb el país que va caracteritzar Carbonell. “Ha deixat un consell que no oblidarem mai: que la prudència no ens faci traïdors”, va recordar el president, que va prometre fidelitat a aquesta exhortació per aconseguir “el seu somni” d’una Catalunya independent.

El record emotiu de Junqueras

També el vicepresident del Govern i líder d’ERC, Oriol Junqueras, va recollir la consigna que Carbonell va deixar com a llegat, la de “l’esforç constant fora de casa” per conseguir “la llibertat i justícia que el país es mereix”. El president dels republicans, que va intervenir durant la cerimònia, va recordar el seu antecessor com tot un “referent” per a l’independentisme i per a les esquerres, però també va recordar la seva vessant més personal. “És referent d’un amor desbordat, que sempre ha estimat amb un convenciment i generositat que avui fa que tothom el trobi a faltar perquè tenim un record íntim de la seva generositat, que és la millor de les herències que algú pot deixar”, va destacar.

“Mai callava allò que pensava”

A més de Puigdemont i Junqueras, al funeral també hi van assistir els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol -assegut lluny de la fila d’autoritats- i José Montilla; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; i consellers del Govern i diputats. També una nodrida representació de dirigents d’ERC. Més enllà de l’àmbit polític, es va fer palès també el compromís social i acadèmic de Carbonell. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, de la qual l’expresident d’ERC formava part, va subratllar el seu “coratge” i va recordar la seva feina com a filòleg, posant com a exemple que havia reprès els treballs de toponímia catalana. “Sempre ha estat un gran idealista fins al final, una persona incòmoda que mai callava allò que pensava”, va recordar.

stats