Política 03/02/2018

La Fundació Vida Silvestre posa a punt el seu equip de voluntaris

S'encarregaran d'indicar als excursionistes quines són les zones d'exclusió on crien aus com el voltor negre

Jaume Ribas
2 min
Els voluntaris i alguns treballadors de la Fundació reunits aquest dissabte migdia a Son Pons.

CampanetLa Fundació Vida Silvestre Mediterrània, coneguda com Fundació Voltor Negre per la seva tasca, ha reunit aquest dissabte migdia una trentena llarga de voluntaris a la finca de Son Pons, a Ullaró (Campanet). La fundació compta cada any amb un equip d'entre una trentena i una quarantena de persones voluntàries que vigilen alguns camins de la Serra de Tramuntana per informar els excursionistes i mirar d'evitar que s'acostin a les zones de cria del voltor i altres aus.

Els nous voluntaris i els que ja repetien d'altres anys han rebut les indicacions necessàries per a poder reconduir els excursionistes. La seva tasca consisteix en convéncer els excursionistes que no passin cap a les "zones d'especial interès biològic" o "zones d'exclusió", que són els llocs propers als nius d'espècies com el voltor negre, l¡àguila peixatera, el falcó peregrí i el falcó marí.

El coordinador del projecte de la Fundació dedicat al voltor negre, Pep Tàpia, ha donat també les dades de l'any passat: els 31 voluntaris que treballaren durant el 2017 informaren a 330 excursionistes. Si els excursionistes no els fan cas, la Fundació no pot evitar que passin cap a les zones d'exclusió, però n'informen al personal de la Conselleria de Medi Ambient. L'any que més gent va passar pels camins que custodien els voluntaris de Voltor Negre va ser el 2014, i des de llavors les xifres s'han mantingut altes però sense una tendència clara a augmentar. La vigilància de les rutes que passen a prop de les zones de cria es fa només els caps de setmana d'entre febrer i juliol, que és la temporada en que aquests ocells es reprodueixen. Aquestes rutes se situen gairebé totes a les finques d'Ariant, entre Pollença i Escorca; de Ternelles, a Pollença i Moncaira, a Fornalutx.

A més de la formació per als nous, la jornada d'aquest dissabte també ha servit perquè les persones de l'equip de voluntaris es conegui millor i faci pinya. Per això han dinat tots junts i també han visitat els nou voltors -entre negres i lleonats- que la Fundació Vida Silvestre Mediterrània té a Son Pons. Es tracta d'aus que estan incapacitades per volar i viure en llibertat per mor d'alguna lesió, però que la fundació s'encarrega d'alimentar i de mirar que es reprodueixin.

stats