Política 11/04/2014

La presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme veu "totalitari i excloent" el procés sobiranista

Mari Mar Blanco ho equipara amb el pla Ibarretxe: "El que s'està vivint ara a Catalunya ho hem viscut no fa gaires anys al País Basc i només genera crispació i divisió"

Acn
3 min

Santa Coloma de CervellóMari Mar Blanco, presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme, considera el procés sobiranista català un projecte "totalitari i excloent" que només aporta divisió i crispació social. "Em fa molta pena que davant un món cada cop més global hi hagi encara presidents que pretenguin aixecar murs", ha dit en una visita a Santa Coloma de Cervelló per reivindicar que es retiri una placa commemorativa dedicada al lluitador antifranquista Jaume Martínez Vendrell, condemnat per l'assassinat de dos industrials.

Blanco ha equiparat el procés català amb el pla Ibarretxe: "El que s'està vivint ara a Catalunya ho hem viscut no fa gaires anys al País Basc, on he vist famílies trencades i colles d'amics separades". També ha criticat el president Artur Mas per no haver anat aquest dimarts al Congrés dels Diputats a defensar la celebració de la consulta. "Em temo que en realitat no es creu el projecte que defensa dia rere a dia a través dels mitjans de comunicació", ha dit. I ha recordat que el president basc Juan José Ibarretxe sí que ho va fer en el seu dia, com també va entendre que quan la cambra espanyola li va tombar el seu pla el va donar per acabat.

Blanco considera que una suposada independència per a Catalunya no afavorirà gens el benestar de la societat, tot el contrari, només generarà "crispació, trencament i divisió". El mateix, afegeix, que va viure la societat civil basca amb el pla Ibarretxe. "El que s'està vivint ara a Catalunya ho hem viscut no fa gaires anys al País Basc", ha dit, i ha afegit: "Jo sé com es plasma això en la societat. He vist famílies trencades i colles d'amics que s'han separat quan al final la discussió és si un se sent més basc o més espanyol".

I sobre quina podria ser la millor solució per resoldre l'actual conflicte polític català, la presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme ha posat la Constitució i l'estat de dret com les garanties que defensaran la "convivència democràtica" i "la unitat d'Espanya". També s'ha mostrat segura que Catalunya no celebrarà cap referèndum. "Confio en les paraules del president espanyol Mariano Rajoy quan aquest dimarts deia que mentre ell sigui president ni se celebrà la consulta ni Catalunya serà independent", ha conclòs.

"Les víctimes del franquisme no es poden equiparar amb les del terrorisme"

Blanco ha fet aquestes declaracions als mitjans de comunicació des de la Colònia Güell per reclamar a l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló la retirada d'una placa commemorativa dedicada a Jaume Martínez Vendrell, lluitador antifranquista condemnat pels assassinats de l'industrial Josep Maria Bultó i l'exalcade franquista de Barcelona, Joaquim Viola, en els primers anys de la transició.

La presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme ha dit que no es poden equiparar les víctimes del franquisme amb les víctimes dels terrorisme, entre altres motius perquè les primeres no estan reconegudes per la llei. Blanco ha afegit, però, que en el cas dels terroristes, aquests ho són igualment "tant si que actuen en democràcia com en una dictadura", i que per tant "cal condemnar-los, denunciar-los i perseguir-los".

En aquest sentit, ha qualificat de "vergonyós" que un alcalde, en aquest cas, el de Santa Coloma de Cervelló, "permeti l'any 2014 que se segueixi homenatjant un terrorista, quan els únics herois de la democràcia són les víctimes del terrorisme". I ha lamentat que el municipi doni a un carrer el nom d'"un botxí, un terrorista, un assassí", cosa que, assegura, actualment no passa a cap altre municipi d'Espanya.

"Això és com si demà mateix dediquéssim un carrer al dictador Adolf Hitler perquè era un bon pintor", ha afirmat el regidor del PP a Santa Coloma de Cervelló, Javier Belloso, que defensa que és també per "higiene democràtica i dignitat de les víctimes de terrorisme" que exigeixen la retirada immediata de la placa.

La delegació del govern espanyol a Catalunya va enviar un requeriment a l'Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló l'any 2012 perquè retirés la placa commemorativa a Martínez Vendrell, després que el 2007 el ple municipal n'aprovés la instal·lació en homenatge a la seva lluita contra el franquisme. Però davant el cas omís que ha fet el consistori, governat pel grup municipal independent i d'origen veïnal PROGRÉS, el PP del municipi ha traslladat la qüestió als tribunals.

stats