Política 07/10/2020

La Fundación Francisco Franco recorda a Felip VI que no seria rei si no fos pel dictador

L'entitat reivindica els orígens franquistes de la Corona: "Que potser la monarquia no és obra de Franco?"

Ara
2 min
Felip VI en el discurs de la Pasqua Militar

BarcelonaEn plena crisi monàrquica, a Felip VI no només li plouen les crítiques per part dels partits d'esquerres –també d'Unides Podem, que forma part del govern espanyol–, sinó que també li sorgeixen públicament defensors. L'últim, la Fundación Francisco Franco, l'organització que enalteix l'obra del dictador i que, en un escrit del seu president, Juan Chicharro Ortega, ha sortit en defensa del rei, tal com ha recollit el diari Público. Però no només ha intentat tancar files amb la monarquia, sinó que també n'ha reivindicat els orígens i ha recordat que la seva restitució va ser "obra de Franco".

"Quantes vegades vam dir des de la Fundación Francisco Franco que el següent pas després de la profanació de la tomba del generalíssim seria el mateix rei? Que potser la monarquia no és obra de Franco? Què esperaven?", es pregunta Chicharro Ortega en l'article publicat a la pàgina web de la Fundación. Una fundació que el govern espanyol ha obert la porta a il·legalitzar amb la nova llei de memòria històrica. El text del president de l'entitat s'acaba convertint en una reivindicació de la decisió de Franco perquè Joan Carles I accedís al tron. "Que no, senyor, que els dolents no el volen. Que si no hagués sigut per Franco no estaria vostè en el tron. I que van a per vostè perquè és el sosteniment de la unitat d'Espanya igual com ho va ser Franco", afegeix.

"Ens trobem igualment davant un assetjament i enderroc de la monarquia amb atacs i menyspreus continus de la persona de Felip VI, que assisteix impàvid a aquesta ofensiva", afirma Chicharro Ortega. Els retrets del president de la Fundación i l'intent de defensar una monarquia que passa per les seves hores més baixes, amb el rei emèrit fugit als Emirats Àrabs arran del presumpte cas de corrupció que l'involucra en el cobrament de comissions il·legals, s'acaben convertint en un suport enverinat, perquè reivindicar els orígens franquistes de l'actual monarquia pot posar encara més en entredit la institució i també la figura de Felip VI.

L'article gira al voltant del títol de les memòries del dirigent de la CEDA, José María Gil-Robles, No fue posible la paz, en què el president de la Fundación aprofita per exaltar l'obra de Franco. Reivindica, per exemple, que "la immensa obra social de Franco" que s'ha mantingut, diu, "fins fa no gaire i per desgràcia en descomposició creixent", és el "grandiós coixí que ens ha evitat i evita l'enfrontament social". A més, considera que els actuals dirigents independentistes són "bastant més covards" que el govern dirigit per Lluís Companys durant la Segona República i en dona gràcies: "Si no, no sé on seríem".

stats