DEBAT TERRITORIAL
Política 07/06/2013

Front comú pel federalisme

Socialistes catalans, valencians i balears estiren el PSOE cap a una àmplia reforma constitucional

Quim Torres
3 min

Palma.El front federalista que lidera el primer secretari del PSC, Pere Navarro, suma adeptes, però pel camí es van difuminant algunes de les seves reivindicacions. Els líders dels socialistes catalans, valencians i balears escenificaren ahir a Palma una entesa per empènyer el PSOE cap a la defensa d'una reforma constitucional que dibuixi un estat federal i, de passada, a assumir la reivindicació d'un nou sistema de finançament que no perjudiqui les tres comunitats, que són de les que més aporten. El front comú, però, no inclou la reclamació d'una consulta sobiranista. I Navarro quedarà tot sol defensant-la: no exigirà que la reforma constitucional la inclogui, sinó només que no la prohibeixi.

"No he vingut a buscar suports. He vingut a dialogar", afirmà el líder del PSC, que es reuní ahir a Palma amb la secretària general del PSIB, Francina Armengol, i el secretari general del PSPV, Ximo Puig. Navarro consolida una xarxa de complicitats amb els seus socis de parla catalana per convèncer el PSOE d'una reforma constitucional "en la qual ningú no creia" fa molt poc. Una reforma que té oposicions dins el socialisme espanyol. Els tres líders ho assumeixen i confien a superar les diferències.

"El problema per reformar la constitució i avançar cap al federalisme no serà el PSOE", sinó "el PP de -Mariano- Rajoy i de -Artur- Mas", apuntà Navarro, qui anuncià reunions amb la resta de barons socialistes per intentar convèncer-los de la bondat de la seva proposta. El primer secretari del PSC prefereix veure el got mig ple, destacar la "gran evolució" que han fet els socialistes espanyols i posar èmfasi en les coincidències. Ahir es mostrà segur que el PSOE "liderarà" un nou model territorial després de dia 6 de juliol, quan el Consell Territorial del partit aprovarà el document de reforma constitucional.

Sol amb la consulta

A diferència del PSC, el PSIB i el PSPV són federacions del PSOE, les més federalistes, si es vol, o les que més sintonia tenen amb les reivindicacions dels seus aliats catalans. Però ni en aquest context Navarro no aconseguí sumar ahir adeptes a la consulta que planteja. Armengol i Puig no la reivindiquen, però tampoc no es posicionen en contra que ho faci Catalunya. Es limiten a respectar i a entendre la reclamació. "No és ni un sentiment ni una necessitat dels ciutadans de les Illes", però "entenc perfectament la posició" de Navarro, afirmà Armengol. Puig es limità a defensar que l'Estatut que votà el poble català "ha de ser constitucional". El primer secretari del PSC optà per apaivagar la seva reclamació. Afirmà que mai no ha dit que la consulta ha d'aparèixer a la Constitució i matisà que allò que reivindica és que aquesta no la prohibeixi expressament. Insistí que la seva no és una consulta per la independència, sinó perquè la ciutadania opini, i tornà a dir que ha de ser legal i acordada amb el govern de l'Estat.

"Seny" entre PP i CiU

Socialistes catalans, valencians i balears plantegen l'avanç cap a l'estat federal o la millora del finançament per posar "seny" a la confrontació entre sobiranistes catalans i la dreta espanyola, per un costat. I, per l'altre, com a instruments per millorar la vida dels ciutadans i afrontar la crisi. "El tema territorial s'ha de tractar seriosament perquè d'això depèn la vida de les persones", afirmà Navarro, que defensà una unió "en llibertat i solidaritat", que surti al pas entre els que "volen trencar" i els que "volen recentralitzar".

El de Terrassa protagonitzà l'anècdota del dia quan li demanaren per la renúncia del rei al Fortuna . "Sobre el rei ja vaig dir tot el que havia de dir i no hi abundaré", afirmà rient. El líder del PSC es declarà republicà, però defensa que no s'obri ara el debat sobre república o monarquia per no dividir.

stats