CORRUPCIÓ
Política 24/04/2018

Franco, Bárcenas i la reina es troben a la Sala Sagasta

Els màxims responsables d’OHL diuen que no han donat cap euro al PP (però sí a la FAES)

Júlia Manresa
2 min
El fundador del Grup Villar Mir, Juan Miguel Villar Mir, ahir al Congrés.

MadridPráxedes Mateo Sagasta va passar de la junta revolucionària de Zamora al capdavant del bipartidisme caciquista de la Restauració borbònica. La seva figura dona nom a una de les sales del Congrés de Diputats, la sala on ahir es van trobar Franco, Bárcenas i l’actual rei Borbó, invocats per dos representants d’un dels conglomerats empresarials més importants d’Espanya, el Grup Villar Mir. El seu fundador, Juan Miguel Villar Mir, i l’actual conseller delegat, Javier López Madrid, van haver de retre comptes davant els diputats per les -sempre presumptes- connexions que les autoritats han trobat entre ells i les també presumptes irregularitats en el finançament del Partit Popular.

El portaveu del PP a la comissió, Francisco Molinero Hoyos, no es va estar de donar les gràcies a Villar Mir per la seva “classe” magistral d’història i economia. El compareixent va transportar els diputats al segle passat tantes vegades com va poder, consumint amb efemèrides de la seva biografia el temps de què disposava cada grup per aprofundir en els suposats vincles entre OHL i el PP.

Villar Mir va néixer el mateix any que la Segona República i va ser vicepresident i ministre d’Hisenda del govern de la Transició d’Arias Navarro. Podem, ERC i EHBildu no van deixar de remarcar aquest episodi, una insistència que l’empresari va respondre fent valer l’orgull: “Soc l’únic espanyol que pot dir que ha rebutjat dues vegades formar part d’un govern [de Franco]”, va repetir, subratllant que no era un govern franquista, sinó moderat, gràcies al qual, va presumir, la llibertat sindical va arribar a Espanya.

Als seus 86 anys, Villar Mir va aconseguir que no es parlés del PP fins a gairebé passada una hora. “Ni un cèntim”, és el que assegura haver donat a cap partit polític malgrat estar imputat en els casos Lezo i Púnica o d’haver estat investigat -després es va arxivar- pels casos Son Espases i els papers de Bárcenas. Al tresorer del PP va assegurar no haver-lo vist mai. Potser, va dir, havia arribat a entrar en algun dels nombrosos sopars que feia a casa seva, però sense que Villar Mir ho sabés.

La mateixa resposta va donar hores abans l’actual conseller delegat del grup, Javier Pérez Madrid, imputat en el cas Bankia i més famós encara per ser el compi yogui de la reina Letícia. Tampoc va donar mai diners al PP i tampoc té res a veure amb les inicials JM o JLM que apareixen a l’agenda intervinguda de l’exconseller d’Esperanza Aguirre Francisco Granados. “No puc ser dues persones alhora”, anava repetint amb una tranquil·litat només pertorbada quan va ser preguntat per la reina Letícia.

Amb més calma encara es va presentar Villar Mir com una persona “modèlica” que, com a molt, ha donat anualment diners (25.000 euros) a la FAES, el think tank d’Aznar. Modèlic també perquè va assegurar haver fugit d’aquelles comunitats que han fet dels percentatges a canvi d’obra “una moda”. Apuntava directament a les Balears però va deixar caure l’acusació just quan responia al diputat d’ERC Joan Tardà. Una clara però implícita referència al 3% denunciat per Maragall.

stats