Política 06/12/2019

Francina Armengol reclama "renovar" i "actualitzar" la Constitució

La presidenta del Govern considera que l'actual moment és "decisiu" per resoldre les tensions del model territorial

Maria Llull
3 min
Francina Armengol durant la seva intervenció a l'acte per commemorar la Constitució

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha reclamat aquest divendres "renovar" i "actualitzar" la Constitució per tal d'afrontar l'actual moment polític a Espanya, que ha qualificat de "decisiu". "Les respostes a les tensions territorials i les solucions als desafiaments dels pròxims anys són a la Constitució", ha dit Armengol durant la intervenció en l'acte institucional del XLI aniversari de la Carta Magna al palau de l'Almudaina.

Segons Armengol, el que es decideixi els propers mesos "configurarà les pròximes dècades". "El Congrés està més fragmentat que mai i hi ha reformes que no poden esperar més. La presidenta ha demanat "responsabilitat" per "formar un govern que impulsi" els canvis i que faci retornar la normalitat a les institucions.

Han estat diverses les referències d'Armengol a les "tensions" de l'actual model territorial, el qual "ha polaritzat el sistema polític". "Cal impulsar una actualització de la Constitució per trobar l'encaix on caber-hi tots", ha indicat.

A més, la presidenta ha assenyalat que també cal "renovar" la Carta Magna per "garantir la convivència i la pluralitat". "El marc constitucional no ha de ser rígid i no pot apel·lar només a la unitat de l'Estat, sinó que ha de ser més ampli", ha dit. Armengol ha demanat durant el discurs que "no s'instal·li el reduccionisme" a l'hora d'interpretar la Constitució. "No hem de confondre els constitucionalistes amb la gent que només defensa un article", ha indicat, sinó amb les persones que "volen dialogar des de la discrepància". La presidenta ha destacat diferents aspectes de la Constitució, com "els drets socials i polítics", "el respecte dels drets fonamentals" i "la llibertat d'expressió", i ha recordat que hi ha articles que no s'estan aplicant com altres.

La reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes ha estat un altre dels punts importants del parlament de la presidenta, qui ha reivindicat que sigui "transparent". "Cal fixar un model just de repartiment dels recursos, que tingui en compte la insularitat i la fragilitat de territoris com les Balears", ha subratllat.

En aquest apartat, Armengol ha defensat una reforma del Senat per "aprofundir en el sistema autonòmic i millorar l'encaix territorial". "Cada territori s'ha de poder desenvolupar segons les necessitats dels seus ciutadans", ha afegit.

Estudiants reivindicatius

Vuit estudiants de col·legis i instituts de les Balears han llegit articles de la Constitució durant l'acte sobre la igualtat de tots els ciutadans, el dret a l'educació, el dret a la salut, el medi ambient, el dret a la cultura, l'habitatge i les pensions. Els participants han estat Nereida Peña (Es Liceu), Bernat Ufuoma (IES Sureda), Pablo Angosto (Cide), Sara Zouggaghi (IES Porreres), Lluïsa Martorell (IES Berenguer d'Anoia), Aaron Ramírez (IES Son Rullan), Aina Pons (IES Binissalem) i Francisco Porcel (IES Son Rullan).

Sara Zouggaghi ha portat la camiseta que els seus companys i ella utilitzaren el passat 25-N per clamar contra la violència masclista i que va ser denunciada pels representants de Vox per adoctrinar. "Era important reivindicar", ha dit després de la seva lectura.

Francina Armengol reclama "renovar" i "actualitzar" la Constitució

Per part seva, el delegat del govern en funcions a les Balears, Ramon Morey, ha apel·lat al consens dels pares de la Constitució per "no separar", com també per "fer concessions i arribar a acords perquè els ideals que preveu continuïn vigents molts anys".

Morey ha defensat un debat social "dins del marc obert i inclusiu que marca la Constitució", tant pel que fa a "la crisi territorial i política de Catalunya" com a la lluita contra "els efectes perversos de la globalització".

stats