Política 19/04/2020

Francina Armengol: "Estam preparats per afrontar la desescalada"

La presidenta del Govern ha demanat al govern estatal si hi haurà una estratègia per als ports i aeroports quan finalitzi l'estat d'alarma

Ara Balears
2 min
_2020_4_19_2461200m

PalmaLa presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha assegurat que l'Arxipèlag està preparat per afrontar la desescalada i ha explicat que s'està treballant en un pla propi per dur a terme el desconfinament a les Balears de la manera més segura.

Durant la compareixença que ha fet Armengol després de la reunió telemàtica entre els presidents de les comunitats autònomes i el govern espanyol, ha remarcat que aquest pla inclou "mantenir els ports i aeroports tancats el màxim de temps possible per tenir un bon control sanitari". A més, a banda d'això, Armengol ha demanat al president del govern espanyol que es faci una monitorització de la població.

Armengol ha dit que des del Govern han donat suport total a l'allargament de l'estat d'alarma que va anunciar aquest dissabte Pedro Sánchez i ha agraït que la desescalada es pugui fer de manera diferenciada segons el territori. "És una qüestió que nosaltres havíem plantejat", ha dit. Respecte de les eines tecnològiques o aplicacions, que en alguns llocs es denominen passaport immunitari, Armengol ha demanat al president que "siguin tan compatibles, homologades i compartides com sigui possible en el marc de la Unió Europea".

Quant a l'activitat del sector turístic, la presidenta ha indicat que tot d'una que sigui segur es reactivarà. "Vivim lligats al turisme i tot d'una que puguem volem reactivar-lo de manera segura", ha afirmat. En aquest sentit, ha demanat a Pedro Sánchez que els ERTO de força major es perllonguin més enllà de la finalització de l’estat d’alarma i passin, automàticament, a ser ERTO de causes productives amb els mateixos avantatges que ja tenen els de força major.

Armengol també ha donat suport a les mesures que ha pres el govern espanyol en matèria de recuperació econòmica, però ha demanat que l’ICO pugui injectar liquiditat de manera més ràpida i àgil a les empreses.

Controls als ports i aeroports

Així mateix, la presidenta ha fet referència a la gestió sanitària dels ports i aeroports i ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que treballi amb la Unió Europea per harmonitzar i compartir les eines tecnològiques i aplicacions que s'estan desenvolupant per "poder conèixer l'estat de salut de les persones que ens visiten". Armengol ha remarcat que a les Balears s'estan fent els controls sanitaris en els ports i aeroports i ha explicat que es duen a terme a partir de qüestionaris.

A més, ha demanat si, una vegada que finalitzi l'estat d'alarma, hi haurà una estratègia en l'àmbit estatal per als ports i aeroports i si hi haurà un increment de la seguretat. En cas que la resposta sigui afirmativa, Armengol ha demanat si d'aquest increment de la seguretat se n'encarregarà Aena o, en el cas de les Illes, el podrà assumir la mateixa comunitat.

stats