Política 27/06/2019

Francina Armengol, investida presidenta del Govern balear

La socialista ha estat reelegida amb 32 vots a favor, 24 en contra i l'abstenció dels 3 diputats d'El Pi

Maria Llull
2 min
Francina Armengol, després de ser proclamada presidenta del Govern.

PalmaLa líder del PSIB, Francina Armengol, ha estat reelegida aquest dijous presidenta del Govern balear amb 32 vots a favor, 24 en contra i les abstencions dels 3 diputats d'El Pi. La socialista ha obtingut els vots favorables de Podem, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent per Formentera.

Durant el debat d'investidura, que s'ha dut a terme al llarg d'aquests dimecres i dijous, Armengol ha agraït als socis de Govern –MÉS per Mallorca i Podem– el seu suport i ha assenyalat quins seran els principals reptes de la legislatura que just ha començat: la modernització i la diversificació econòmica, amb un turisme sostenible i el desenvolupament de l'economia circular; una Administració més àgil, oberta i eficient; la millora dels serveis essencials; el dret a la mobilitat i l'habitatge; una major igualtat entre els ciutadans i el canvi climàtic.

Armengol ha assenyalat que els acords de Bellver, que han fet possible la reedició del pacte d'esquerres, "són un full de ruta", i "no tot el que es farà aquesta legislatura".

La presidenta ha fet front a les crítiques dels partits de dretes, encara que no ha donat resposta a la rèplica de Vox. El portaveu del PP, Biel Company, ha justificat el no del seu partit i ha assegurat que rebutja "el sectarisme" i que es doni espai a certes "històries comunistes".

El líder popular ha demanat "més humilitat a Armengol" i que no es presenti al Parlament com una "supremacista". "Vostè no és superior, i mai reconeix que hagi fet res malament, ni tampoc que s'hagi fet alguna cosa bona en aquests 35 anys", ha dit Company durant un dels seus torns de paraula. "El nostre projecte de Govern té l'aval de la ciutadania, i qui hauria de fer autocrítica és qui ha perdut el suport dels ciutadans", ha respost, per part seva, Armengol.

Més contundent ha estat la líder socialista amb el portaveu de Ciutadans, Marc Pérez-Ribas, a qui ha demanat una major concreció ideològica. "Nosaltres no tenim els problemes de definició del senyor Pérez-Ribas. Diuen que no són de dretes, però pacten amb la gent de la dreta, fan polítiques de dretes i expliquen coses de dretes", ha dit Armengol entre les rialles dels diputats socialistes i les queixes del portaveu de Ciutadans.

En canvi, la bona sintonia ha estat la nota predominant amb el portaveu d'El Pi, Jaume Font. De fet, l'abstenció dels tres diputats regionalistes s'ha produït després que Armengol s'hagi mostrat favorable a la convocatòria d'un pacte social empresarial proposat per Font.

Armengol ha insistit que la reedició del pacte d'esquerres és "una oportunitat i una responsabilitat històriques" per "consolidar les polítiques de canvi", i ha assegurat que el projecte de Govern dels propers 4 anys "és sòlid". A més, la presidenta ha volgut deixar clar que, "governi qui governi a Madrid", des de l'Executiu balear es reivindicarà "allò que és just per aquesta comunitat".

stats