ENTREVISTA
Política 06/07/2019

Francina Armengol: “Fa molts anys que Espanya està molt aturada, i és un problema bastant greu”

La presidenta de les Illes Balears arranca la legislatura amb el repte de demostrar que és capaç de marcar la diferència mentre continua la incertesa sobre el futur govern espanyol

Enric Borràs
7 min
Francina Armengol “Fa molts anys que Espanya està molt aturada, i és un problema bastant greu”

PALMALa presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ja sap quina mena de feina l’espera: repeteix al càrrec. Però arranca la legislatura amb el repte de demostrar que és capaç de marcar la diferència mentre continua la incertesa sobre el futur govern espanyol. Potser per això somriu tant com durant la campanya, però alhora ho fa amb un gest més seriós, gairebé es podria dir que preocupat.

Des del darrer pic que us vaig entrevistar heu aconseguit una victòria electoral històrica i heu tancat de manera favorable les negociacions per al Govern.

És històric per al Partit Socialista guanyar les eleccions autonòmiques. No havia succeït mai en la nostra història democràtica. Però el que és més important és que els partits progressistes hàgim sumat per revalidar un govern de progrés i fer que duri almenys vuit anys. Podrem consolidar polítiques de canvi absolutament necessàries.

Per ventura heu negociat massa bé i tot... Us sentiu responsables, com a mínim en part, de la crisi de MÉS?

Hem assolit uns acords de governabilitat i el més important és el full de ruta. Després hi ha els acords sobre com formam govern i qui el forma. Els tres partits polítics hem estat generosos, capaços de posar per damunt de tot els interessos de la ciutadania. Els processos interns de cada partit polític els respect absolutament, però crec que no tenen res a veure amb això.

La negociació, amb algun estira-i-arronsa, va ser ràpida i fàcil. A Pedro Sánchez li costa més.

Cada situació, eleccions i institució són diferents. I s’ha de respectar el que voten els ciutadans. A les Illes Balears ha estat molt evident: el 26 de maig hi va haver una victòria socialista, però amb la suma de forces progressistes. El missatge era molt clar: “Heu de continuar governant vosaltres tirant endavant les polítiques que heu fet”. Efectivament, ens vàrem posar d’acord aviat amb el programa polític. Els pactes s’han d’establir basant-se en els programes electorals dels partits amb què tens més coincidència. El cas espanyol no té res a veure amb el d’aquí. Nosaltres sumam una majoria al Parlament i això no li passa a Pedro Sánchez amb Podem, perquè encara que sumin continua sense tenir majoria parlamentària suficient. Ha de cercar altres aliances i altres acords. Desitj i esper que el Partit Socialista sigui capaç d’arribar a aquests acords, perquè Espanya necessita estabilitat.

Pedro Sánchez deia dijous a Telecinco que la governabilitat d’Espanya no podia dependre dels independentistes i que era la posició de Podem sobre aquest tema la que els separava.

No estic en el seu procés de negociació i per tant m’és complicat examinar les qüestions que plantegen. És evident que el Partit Socialista ha guanyat les eleccions, és lògic que Pedro Sánchez sigui president amb l’aliança que li doni la màxima cohesió. Per tant, és evident que el Partit Socialista ha de crear complicitats amb diferents grups parlamentaris per poder tenir una majoria que faci possible la investidura i el govern. A Balears tenim una experiència molt llarga de pactes, fa molts anys que pactam, no tenim cap problema a compartir governs amb altres forces polítiques.

Us seria incòmode un govern estatal en minoria que depengués de pactes amb Ciutadans i forces de dretes?

Els pactes sempre els has de fer amb qui tens més similitud ideològica i els ciutadans han votat l’esquerra de manera majoritària. Amb l’actitud que manté Ciutadans envers el Partit Socialista, seria molt complicat poder explicar una aliança d’aquest estil, i és Ciutadans que s’ha desmarcat. Rivera ha dit que no s’asseu amb el candidat a la presidència. La seva actitud denota que t’hi pots entendre molt poc. Després hi ha el gruix ideològic, que està bastant lluny del que planteja el Partit Socialista.

La cultura del pacte està molt més arrelada aquí que al Congrés.

Els primers pactes que vàrem fer aquí, a Catalunya i a altres comunitats, vàrem rebre retrets molt forts de la societat en general. Hem creat escola i hem demostrat que els pactes funcionen. En l’àmbit espanyol no hi ha hagut mai un govern de pacte. En altres països europeus fa molts anys que tenen governs de pacte i ho viuen amb total naturalitat. Això haurà d’anar evolucionant i s’haurà d’anar fent feina en aquesta línia, perquè decideixen els ciutadans, i han decidit que no hi ha majories absolutes.

Més habitatge social, més infraestructures ferroviàries... tot això que voleu fer dependrà d’un millor finançament per part de l’Estat. L’aconseguireu?

Ho lluitarem amb ungles i el que faci falta. I ho aconseguirem, esperem que sí. És molt important que hi hagi un govern a Espanya que pugui durar quatre anys. En la legislatura passada hem tingut tres governs espanyols diferents, una situació de paràlisi absoluta de l’administració estatal que crea molts problemes a l’administració. Fa molts anys que Espanya està molt aturada i és un problema bastant greu. Esper que tinguem una legislatura de quatre anys per poder arreglar molts problemes, alguns d’estructurals.

Si no aconseguiu el finançament adequat, optareu per intentar aconseguir-lo amb impostos?

No tenim cap intenció de fer cap pujada d’impostos.

Ni a les grans empreses?

Tenim la possibilitat de fer alguna qüestió en impostos verds a grans empreses contaminants, això s’ha d’estudiar. Després tenim l’impost de turisme sostenible, que ajuda, sens dubte, a fer inversions necessàries. Ara, no admetré que el que li toca pagar a l’Estat ho paguin els ciutadans de les Illes. Ho defensarem com calgui, perquè no és just que jo hagi d’apujar impostos als ciutadans de les Balears perquè l’Estat no compleixi.

Turisme passa a mans de Iago Negueruela. Passa de MÉS al PSIB. En què es notarà aquest canvi?

Les polítiques les hem pactades els tres partits i són al full de ruta dels acords de Bellver, sumant-hi els documents pactats amb Gent per Formentera i MÉS per Menorca. Independentment de qui gestioni cada conselleria, això és un únic govern que té clar el full de ruta que ha de seguir, tant si el du una persona del PSOE o MÉS per Mallorca.

Quan es regularà el tot inclòs?

Plantejarem mesures, però de manera pactada. Ja vaig anunciar que el primer que farem serà reunir-nos pel pacte per a la competitivitat, amb empresaris, amb sindicats, amb les taules de negociació ampliades. Començarem a treballar de valent, però encara no hem ni nomenat l’equip de la conselleria.

Encara no hi data, doncs. I considerau que, a Palma, amb els creuers, hi ha problemes de massificació?

Crec que sí. He llegit escrits d’empresaris hotelers importants que també que criden l’atenció sobre això. No només passa aquí, passa a Barcelona, a Venècia i a molts altres indrets. Venen creuers d’una gran capacitat, que tenen un impacte visual molt important. La freqüència en què venen i la gent que desembarca a la mateixa hora pels carrers de Palma de vegades fan una sensació estressant. Hem de cercar-hi solucions amb l’Autoritat Portuària. Palma ha optat des de fa temps, i ho està aconseguint, per un turisme de més qualitat. I hi ha coses que cal equilibrar perquè això pugui ser possible. Des de l’equilibri, el consens i el diàleg, intentarem cercar solucions per poder limitar aquest excés de creuers que de vegades tenim concentrat al port de Palma.

El batle de Palma, José Hila [del seu mateix partit], em va dir fa dues setmanes en una entrevista que en campanya havia deixat anar que no trobava que hi hagués “gaires problemes” amb els creuers i havia guanyat. Vaja, que no era partidari de limitar els creuers.

Ens entendrem perfectament. Ho hem parlat i estam en la línia de cercar-hi solucions. No dràstiques, sinó equilibrades. No és possible que els turistes se’n vagin d’aquí amb la sensació que se senten angoixats. No hem d’arribar a aquest nivell, i si hem de prendre mesures, les hem de prendre, però hem d’estudiar-ho bé.

Sobta que tingueu dues posicions diferents sobre la limitació dels creuers.

Jo et dic que arribarem a acords, n’estic convençuda.

També prendreu mesures per poder limitar el preu màxim del lloguer?

La legislatura passada es va fer moltíssima feina, i veníem del no-res. Ara tenim una Llei d’habitatge que s’ha de desenvolupar i més de 1.000 pisos que volem posar a disposició de la ciutadania. Continuarem en la línia de la construcció d’habitatge de protecció oficial. També prendrem mesures perquè els promotors privats facin HPO privats. Totes aquestes mesures les volem prendre els primers cinc mesos de manera extraordinària. Després hi ha el que fa referència al preu de lloguer privat. La nostra idea és fer un observatori del preu de l’habitatge per veure exactament a quin preu s’està llogant i quin seria socialment recomanable. Però som més partidària d’oferir incentius fiscals als propietaris perquè puguin fer un lloguer més baix.

No sou partidària de limitar preus.

El decret llei que va fer l’Estat ens dona possibilitats, però no la de marcar preus. València està fent coses novedoses. També som partidaris d’innovar. Haurem d’anar amb la legalitat que se’ns marca, però amb una línia més incentivadora per al propietari que no punitiva perquè és més complicat.

El Pi es va abstenir en la investidura i ha pactat amb els socialistes en força municipis. El radicalisme del PP l’ha empès cap a vosaltres?

És veritat que el PP s’ha tirat molt cap a la dreta i l’extrema dreta, això és evident amb les aliances que planteja amb Ciutadans i Vox. Em preocupa, perquè el PP és el partit majoritari de l’oposició i és fonamental una bona oposició perquè hi hagi una bona democràcia. El Pi ja es va abstenir en la primera investidura i durant la legislatura hem pogut arribar a acords interessants pels ciutadans, i així ho continuarem fent. Estarà a l’oposició, però té una actitud positiva. Així entenc l’abstenció, i l’agraesc moltíssim. És una bona actitud per part d’un partit que es manté a l’oposició però que planteja coses en positiu.

stats