Política 13/12/2013

Francesc Homs: "Això pot ser imbatible"

En una entrevista a RAC1, el conseller de Presidència assegura que l'acord sobre la pregunta i la data de la consulta "dóna confiança al país". Considera "improbable" que el govern espanyol suspengui l'autonomia de Catalunya

Ara
2 min
Francesc Homs, portaveu del Govern en funcions, durant la roda de premsa d'aquest dimarts / ACN

Barcelona"Quan hi ha gent que es té confiança i té aquesta responsabilitat, gairebé puc dir que això pot ser imbatible, tot i que el camí no serà fàcil, perquè ja fa temps que s'intenta minar aquesta confiança amb informacions falses". Aquest és el pronòstic del conseller de Presidència, Francesc Homs, per als pròxims mesos, durant els quals Catalunya intentarà dur a terme la consulta pactada ahir pels partits del dret a decidir.

Suspensió "improbable" de l'autonomia

Homs ho ha explicat aquest divendres al matí en una entrevista a RAC1, on també ha assegurat que veu "improbable" la suspensió de l'autonomia catalana. "Em sembla tan improbable que no m'ho plantejo. Ells [el govern espanyol] també tenen uns límits que no són els estrictament legals, sinó els polítics, intenten donar una resposta política. Per això pronostico que, si fem bé el que estem fent, el que ara sembla improbable pot acabar sent. Si miréssim enrere, si ens haguessin dit que el 12 de desembre del 2013 una sèrie de formacions tan diverses es posarien d'acord per a la pregunta i la data, no ens ho hauríem cregut".

"Espanya no es pot permetre la resposta d'ahir"

Per Francesc Homs, "ara l'etapa que s'obre és 'volem votar', i ja podem dir quina pregunta volem votar i quin dia". Creu que ara hi ha "una batalla de base democràtica" i que "la resposta d'Espanya no pot ser la d'ahir". "Puc entendre que ahir diguessin el que van dir, però Espanya no es pot permetre tenir un govern que dóna aquesta resposta de 'no me viene en la Constitución'".

Trucades de Mas als líders: "Sense passar per secretaria"

El conseller també ha comentat el procés de gran discreció amb què s'ha gestat l'acord anunciat ahir. Segons aquest relat, la pregunta amb dos apartats va ser idea del president de la Generalitat i va ser Artur Mas, personalment, qui va trucar als líders dels partits convocats a la cimera, "sense ni passar per cap secretaria".

La "generositat" de Duran i Lleida

Homs ha deixat clar que Pere Navarro "no va ser convidat" i que la primera trucada va ser a Josep Antoni Duran i Lleida "per raons òbvies". I, segons el conseller, el líder d'UDC va donar "una resposta molt positiva". "Era conscient que no podíem fer el ridícul de no posar-nos d'acord i ha fet un acte de generositat molt important. Vull dir-ho perquè a vegades se l'ha criticat i ahir no hi era perquè havia de ser a Madrid i no va poder venir, ho vull subratllar", ha afegit.

Com farà la campanya del referèndum CiU?

Tot i aquesta harmonia descrita per Homs a CiU pel que fa a l'acord presentat ahir, el mateix conseller ha admès que no sap com farà la campanya per al referèndum. ¿Junts, pel 'sí-sí', o cadascú pel seu compte, amb CDC pel 'sí-sí' i UDC pel 'sí-no'? "Intentarem fer-la junts, però n'hem de parlar i fixar una posició", ha reconegut.

stats