Política 12/12/2019

La Fiscalia, a favor de deixar en llibertat sota fiança de 9.000 euros tres dels set CDR empresonats

Defensa aixecar la presó preventiva per a aquells que no haurien tingut contacte amb explosius

Ot Serra
3 min
captura d'imatge del video de declaració del membre del CDR Eduard Garzón, el 26 de setembre a l'Audiència Nacional

MadridL'endemà que el Parlament aprovés una proposta de resolució amb els vots de JxCat, ERC i la CUP per demanar la llibertat i l'arxivament de la causa contra els CDR detinguts en l'operació Judes, la Fiscalia ha fet un moviment inesperat. Aquest dijous ha comunicat que es mostra favorable a la llibertat sota fiança de 9.000 euros per a tres dels set membres dels CDR empresonats: Xavier Duch, Xavier Buigas i Eduard Garzón. Un canvi de criteri que el ministeri públic justifica en resposta als recursos d'apel·lació pel fet que aquests tres activistes investigats per terrorisme no haurien tingut contacte directe amb explosius, i descarta motivacions polítiques que puguin tenir a veure amb les negociacions per a la investidura, segons informa Efe. Juntament amb Alexis Codina, van haver de tornar a comparèixer davant el jutge Manuel García Castellón perquè la sala d'apel·lacions va tombar la primera ordre de presó provisional del magistrat instructor. Ho van fer el 20 de novembre, però el jutge es va ratificar i va mantenir privats de llibertat els quatre investigats.

Les defenses, vinculades al col·lectiu Alerta Solidària, van tornar a presentar recursos d'apel·lació a la sala de l'Audiència Nacional i ara la Fiscalia es mostra partidària de deixar en llibertat sota fiança com a mínim a tres d'ells. Amb tot, les acusacions populars que hi ha personades a la causa també podran dir-hi la seva i seran finalment els tres jutges de la sala d'apel·lacions els que hauran de resoldre. Fins ara només s'han posicionat sobre el fons de la investigació en resposta als recursos de Ferran Jolis i Jordi Ros, els dos acusats que van declarar tant davant la Guàrdia Civil com del jutge Castellón. El primer va revelar algun detall de la idea d'ocupar el Parlament com a resposta a la sentència i el segon va admetre que manipulava substàncies susceptibles de ser utilitzades per a la fabricació d'explosius. Els magistrats de la sala van decidir mantenir la presó provisional contra ells dos al veure prou indicis dels delictes pels quals se'ls investiga.

A l'espera del parer de les acusacions populars, que si reclamen la presó provisional donarien l'opció a la sala de mantenir-la, de moment la Fiscalia s'ha limitat a informar de la sol·licitud relativa a Duch, Buigas i Garzón, però no ha facilitat l'escrit amb els seus arguments. És d'esperar que el ministeri públic es mostri favorable de manera parcial al recurs d'apel·lació en què les defenses peticionen la llibertat provisional, atès que enumeren una llarga llista de vulneració de drets humans i d'irregularitats en el procediment que la Fiscalia no ha posat en quarantena en cap moment.

Tanmateix, els advocats també rebutgen la imputació de terrorisme i recriminen "l'excepcionalitat" de la presó preventiva i la falta de motivació que va portar el jutge a dictaminar aquesta mesura cautelar. En el recurs d'apel·lació, critiquen que el ministeri públic va ser incapaç de determinar quina és la suposada organització terrorista que s'investiga, perquè en una de les compareixences el fiscal "sostenia, o això s'intuïa, que eren els CDR, i en les compareixences següents que eren els suposats Equips de Resposta Tàctica (ERT)". També denuncien que l'Audiència Nacional no és competent per instruir la causa i recorden que al sumari hi consta una interlocutòria del novembre del 2018 del mateix jutge instructor en què no apreciava indicis per considerar organització terrorista els CDR. Aleshores, per què es van autoritzar punxades telefòniques i dispositius de seguiment des de l'Audiència Nacional?, es pregunten els lletrats.

L'Audiència tomba de nou una altra ordre de presó

D'altra banda, l'Audiència Nacional ha comunicat aquest dijous que la sala ha acordat la nul·litat de la interlocutòria de presó provisional de García Castellón contra Germinal Tomás pel mateix motiu que va deixar en suspens la privació de llibertat de Duch, Buigas, Codina i Garzón: que no havien tingut accés a la informació essencial de la causa per poder afrontar la vista sobre les mesures cautelars del 26 de setembre. El magistrat instructor ha convocat una nova compareixença per a aquest divendres a les deu del matí amb la defensa de Tomás i, consultada per l'ARA, la Fiscalia no confirma si sol·licitarà que es mantingui la presó provisional.

stats