Política 03/07/2019

La Fiscalia qualifica d'"abominable" un discurs d'Ortega Smith contra l'islam a València però afirma que no és delicte

El dirigent de Vox va titllar la religió d'"enemic d'Europa, la llibertat i la democràcia"

Efe
2 min
El secretari general de Vox, Javir Ortega Smith.

MadridLa Fiscalia del Tribunal Suprem ha arxivat la denúncia de l'associació Musulmans Contra la Islamofòbia contra el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, per un suposat delicte d'odi per les declaracions que va fer contra "la invasió islamista" a l'entendre que, si bé són "abominables", no són delictives. El ministeri públic afirma que, per molt que les paraules d'Ortega Smith puguin semblar "inadequades i, fins i tot, "repulsives en alguns dels seus continguts", no tenen encaix en el Codi Penal per no existir provocació a la perpetració d'un delicte.

Musulmans Contra la Islamofòbia, a través del seu coordinador, Miguel Ángel Pérez, va presentar una denúncia contra el número dos de Vox per unes declaracions del 16 de setembre del 2018 a València en què el dirigent d'extrema dreta parlava de "la invasió islamista" com un "enemic comú" d'Europa, de la llibertat, del progrés, de la democràcia, de la família, de la vida i del futur.

Els denunciants van demanar que se li apliqués l'article 510.1 del Codi Penal, que castiga amb penes de presó els qui públicament fomentin, promoguin o incitin directament o indirectament a l'odi, l'hostilitat, la discriminació o la violència contra un grup, una part d'un grup o contra una persona per raó de la seva pertinença a aquest grup, per motius racistes, antisemites o altres referents a la ideologia, religió o creences, situació familiar, ètnia, raça, nació, sexe, orientació o identitat sexual, gènere, malaltia o discapacitat.

Declaracions massa "vagues"

La Fiscalia del Suprem interpreta que aquest article és un delicte de provocació, és a dir, que s'ha d'incitar a la comissió d'un delicte i no n'hi ha prou amb "una actuació estimulant vaga", sinó que ha de tenir una virtualitat de persuadir i convèncer. Entén que les apel·lacions del dirigent de Vox a "l'enemic comú" són significatives, però no fan "cap incitació a prevenir-se'n o defensar-se'n".

El ministeri públic considera que la provocació consisteix en algú que, sense voler cometre un delicte, intenta que algú l'executi i aquest no és el cas. Segons el parer de la Fiscalia, cap d'aquests requisits es dona en el discurs d'Ortega Smith, i encara que un parlament pugui semblar "abominable" no s'hi poden aplicar unes normes "reservades només per a determinades conductes especialment greus".

stats