Política 27/06/2019

La Fiscalia s'oposa a fer una consulta al tribunal de Luxemburg sobre la situació de Junqueras com a eurodiputat

Argumenta que es tracta d'una "competència nacional" i que, per tant, no cal elevar-la al TJUE

Ara
2 min
La Fiscalia s'oposa a consultar al Tribunal de Justícia de la UE sobre els drets de Junqueras

BarcelonaPoc més de 24 hores després que el Tribunal Suprem s'avingués a consultar al tribunal de Luxemburg sobre la situació d'Oriol Junqueras com a eurodiputat, la Fiscalia ha manifestat la seva posició al respecte. El ministeri fiscal, doncs, s'oposa a traslladar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea la qüestió sobre l'exvicepresident de la Generalitat.

Aquest dimarts, l'alt tribunal havia activat la via per plantejar una qüestió prejudicial davant el TJUE per esbrinar quina és la situació de Junqueras pel que fa a la immunitat que, suposadament, comportaria la seva condició d'eurodiputat. L'exvicepresident, però, no és parlamentari europeu de manera formal, ja que el mateix Suprem va vetar-li la possibilitat de presentar-se davant la Junta Electoral Central (JEC) per acatar la Constitució i assumir l'acta.

En el document que ha remès al Suprem, la Fiscalia argumenta ara que la qüestió prejudicial no respon a cap motivació concreta, ja que, o bé "es tracta d'una competència nacional" i, per tant, diu, "d'abast temporal", o bé perquè, en cas de considerar-se matèria europea, "ja existeix jurisprudència constant" que aclareix la situació.

En aquest sentit, el ministeri fiscal considera que ni "la interpretació de la norma comunitària" ni tampoc les sentències i dictàmens esmentats en l'escrit per justificar el seu posicionament "generen dubtes que aconsellin promoure la qüestió prejudicial". Així doncs, la Fiscalia conclou: "L'esmentada qüestió prejudicial no pot ser plantejada".

El Suprem va donar tres dies a les parts per pronunciar-se al respecte i la Fiscalia ha triat la mateixa via per la qual va optar en la primera sol·licitud: rebutjar la petició de la defensa de Junqueras. El lletrat de l'exvicepresident, Andreu Van den Eynde, havia remès una petició al Suprem per tal que donés un permís a Junqueras perquè pogués assolir l'acta d'eurodiputat. La Fiscalia s'hi va oposar i l'alt tribunal va acceptar-ne els arguments.

stats