Política 25/09/2017

La fiscalia reclama als Mossos que identifiquin els responsables dels centres que faran de col·legis electorals

Adverteix també als responsables que tenen l'obligació d'evitar que s'obri el centre l'1-O

Ara
2 min
En la jornada de participació del 9-N van votar 2,3 milions de persones. Un any i mig després, el referèndum torna a ocupar un paper central en el tauler català.

BarcelonaLa fiscalia reclama als Mossos d'Esquadra que identifiquin els responsables dels centres que faran de col·legis electorals i que es practiquin "immediatament" un seguit d'actuacions en les dependències destinades a ser punts de votació l'1 d'octubre. Així ho demana el ministeri públic en una nota dirigida directament al major del cos, Josep Lluís Trapero, en què sol·licita a la policia catalana que es personi en aquests centres i requisi tot el material relacionat amb l'1-O en cas de trobar-ne ("paperetes, urnes, llistats de votants, ordinadors, etc."). L'ordre és del ministeri públic i no del coronel Diego Pérez de los Cobos, que és a qui la fiscalia ha ordenat coordinar el dispositiu policial de l'1-O. Trapero va dir que no se sotmetria a les ordres de comandament del ministeri de l'Interior però va dir que sí que acataria les ordres del ministeri públic perquè els Mossos són també policia judicial.

En la mateixa actuació, el ministeri públic ordena als Mossos que deixin de manifest, quan es personin en els centres, que l'entrega de claus o codis de seguretat a una persona privada o pública, inclòs el departament d'Ensenyament, es considerarà una col·laboració amb els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics que s'imputen als responsables del referèndum.

La nota també especifica que en el cas que les claus del centre ja hagin sigut entregades se li advertirà al responsable que té el deure d'impedir que s'obrin els col·legis electorals. El fiscal deixa clar que el fet d'entregar les claus no "eximirà" els responsables dels centres de cometre un delicte.

La fiscalia acaba demanant que se l'informi de qualsevol "coacció, amenaça o pressió" del Govern, autoritat o funcionari per cedir el local.

Precedents

La fiscalia fa referència a les piulades a Twitter del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sobre els llocs on votar i constata que la voluntat de seguir amb el referèndum fa necessària la intervenció dels Mossos. Així, explica que segons diverses fonts de l'àmbit d'educació -entre les quals especifica CCOO-, l'àrea de Serveis Territorials, que depèn del departament d'Ensenyament, ha contactat amb la direcció dels centres educatius per demanar-los que introdueixin les claus i la contrasenya de l'alarma de seguretat de l'edifici dins d'un sobre i el dipositin a les oficines de serveis territorials -n'hi ha 10 a tot Catalunya- el divendres 29 de setembre, dos dies abans de l'1 d'octubre.

Així, la fiscalia manifesta que el Govern té planejat obtenir les claus dels punts de votació dos dies abans del referèndum.

Instrucció de la fiscalia al major dels Mossos per identificar els responsables dels col·legis electorals de l'1-O
stats