Política 25/02/2020

Fina Santiago, sobre l'explotació sexual de menors tutelats: "El problema no s'arregla amb la meva dimissió"

La consellera d'Afers Socials demana que aquest escàndol es tracti "igual" que la violència de gènere: "Hem de lluitar conjuntament, governi qui governi"

Maria Llull
2 min
La consellera d'Afers Socials del Govern, Fina Santiago, aquest dimarts en el Parlament

PalmaLa consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha assegurat aquest dimarts en el ple del Parlament que el problema de la prostitució de menors tutelats no s'arreglarà amb la seva dimissió i ha reclamat unitat entre tots els partits, "governi qui governi". "Aquest problema no s'arreglarà amb la meva dimissió. És un problema social, que es produeix a tot Espanya", ha dit. "Per desgràcia nostra, existeix. I hem de lluitar conjuntament, governi qui governi", ha afegit durant la seva resposta a la interpel·lació de la diputada del PP, Marga Duran.

Santiago ha recordat que els menors tutelats són competència del Consell de Mallorca, i que ella no pot "prendre decisions" quant a competències que "estan transferides". La consellera ha reiterat que la prostitució de menors és un problema que tenen totes les comunitats autònomes. "Què farem? Demanarem la dimissió de tots els consellers?", ha demanat.

A més, la consellera ha considerat que els protocols sí que han funcionat, perquè hi són per "detectar" possibles casos d'explotació sexual, no per "evitar-los", i han complert amb la seva tasca. "Cada vegada que hi ha hagut un possible menor explotat, s'ha enviat el cas a Fiscalia", ha continuat Santiago. "No és només un problema social, és un delicte que s'ha de perseguir. Ja hem parlat prou de dimissions", ha afegit.

Santiago ha assegurat al PP que té el suport de l'Executiu per "treballar en la recerca de solucions". "Si és per fer demagògia i demanar dimissions que no serveixen per a res, no ens tindran al seu costat", ha sentenciat.

Per la seva banda, Marga Duran ha indicat que el Govern té la responsabilitat de "tots els menors de les Balears" i ha retret a la consellera que el Pacte votàs en contra d'una comissió d'investigació tant al Consell com al Parlament.

La diputada popular ha recriminat a la consellera que no han tingut accés a la informació que han demanat, com les actes de les reunions de la mesa de coordinació entre l'IMAS i la Direcció General de Menors. "Ja hauria d'haver dimitit. Els que han fallat no poden formar part de la solució de futur", ha dit Duran, qui també ha considerat que la consellera "es troba acorralada".

"Vostès han votat en contra de la comissió d'investigació per la pressió de Francina Armengol, que no la volia", ha continuat Duran. La diputada popular ha reiterat que tant Santiago com el president de l'IMAS, Javier de Juan, estan "incapacitats per continuar".

Una dona del públic interromp el ple

Una dona del públic ha interromput el ple en el moment en què Fina Santiago es disposava a respondre a la diputada de Vox, Idoia Ribas. La dona, que duia un ram de flors blanques, ha exigit la dimissió dels responsables del Govern i ha demanat justícia per als menors.

Moment en què una dona ha interromput el ple del Parlament d'aquest dimarts en protesta pels casos de prostitució de menors

Abans de sortir acompanyada pels treballadors de la Cambra, ha reclamat que els polítics deixin de passar-se la pilota els uns als altres.

stats