Política 05/12/2019

Felip VI farà la ronda de consultes per a la investidura dimarts i dimecres

Celaá reclama que es formi govern "com més aviat millor", però ja no insisteix que sigui abans de Nadal

Ot Serra
2 min
El rei Felip VI i el candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Zarzuela

MadridFelip VI accelera els tràmits previs a la investidura i cita els partits dimarts i dimecres vinents a la ronda de consultes. Enmig de la discreció en les negociacions del PSOE amb les formacions d'esquerres i sobiranistes, el rei ja sondejarà la setmana vinent als partits sobre les intencions de cadascun en relació a la investidura. Amb aquest calendari, seria possible celebrar el debat abans de Nadal, però últimament veus de la Moncloa ja s'obrien a retardar la investidura a principis del 2020. Aquest mateix dijous la portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha assegurat que és "optimista" però s'ha limitat a subratllar la voluntat que es conformi govern "com més aviat millor". L'inici de la ronda de consultes coincidirà, si no hi ha canvis, amb la tercera reunió entre els equips negociadors del PSOE i ERC, prevista per dimarts.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va visitar aquest dimecres el monarca per comunicar-li la constitució de la cambra baixa i els dinou representants que assistiran a la ronda de consultes. Queden al marge Esquerra, Bildu i la CUP. És la legislatura en què més polítics passaran pel Palau de la Zarzuela, donada la gran fragmentació i múltiples partits que integren el Congrés. Com és habitual, es començarà pels que tenen menor representació i s'acabarà amb Pedro Sánchez, el candidat del partit més votat. Dimarts a les 9 hores el diputat de Fòrum Astúries iniciarà la ronda de consultes, seguit del del BNG, el Partit Regionalista de Cantàbria, Navarra Suma, Coalició Canària i Més País.

L'única formació independentista catalana que visitarà el cap de l'Estat és JxCat, representat per la seva líder al Congrés, Laura Borràs, que ja serà la tercera vegada que ho fa. A diferència d'ERC i la CUP, la formació de Carles Puigdemont prefereix atendre al protocol i expressar les reivindicacions sobiranistes a Felip VI. Borràs està citada dimecres a les 11.45 h del matí, després del PNB i abans de Cs. Els últims seran els líders d'Unides Podem, de Vox, del PP i, finalment, Sánchez. Un cop acabada la ronda, Batet haurà de tornar a anar a la Zarzuela si Felip VI designa candidat i caldrà veure si es fixa una data per a la investidura.

El PSOE ha insistit últimament que Sánchez se sotmetrà a l'escrutini del Congrés si té els suports assegurats i Esquerra, el principal aliat, ja ha advertit que no tindrà pressa per desencallar la situació. Fonts parlamentàries apunten que l'única opció per celebrar el debat abans de les vacances de Nadal seria la setmana del 16 de desembre.

stats