Política 12/09/2019

Felip VI convoca la ronda de consultes amb els partits el 16 i 17 de setembre

ERC rebutja de nou reunir-se amb el monarca mentre que per part de JxCat hi anirà Laura Borràs

Ot Serra
2 min
Felip Vi es reuniex amb Meritxell Batet

MadridFelip VI es reunirà amb els líders dels partits el 16 i 17 de setembre al Palau de la Zarzuela per decidir si proposa un candidat que pugui tenir els suports necessaris per superar la investidura. La Casa del Rei ha fet públiques les dates de la ronda de consultes en un comunicat després que el rei s'hagi reunit amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, aquest dijous al matí. En un comunicat, la Casa del Rei ha subratllat que en cas d'absència de proposta de candidat, es procedirà a la dissolució de les Corts espanyoles i es convocarien noves eleccions.

Batet ha comparegut a la cambra baixa per explicar la situació després de la reunió a la Zarzuela. Aquesta mateixa tarda els serveis de la cambra trucaran a les diferents forces parlamentàries per elaborar la llista de representants que acudiran a la ronda de consultes amb Felip VI. Tal com ja va passar al juliol amb el primer intent d'investidura, Esquerra no visitarà el monarca. "No ho vam fer quan no va voler rebre la nostra companya injustament empresonada i legítima presidenta del Parlament Carme Forcadell, ni ho vam fer el juliol després del miserable discurs del 3-O que aplaudia la violència de l'1-O, ni ho farem ara", ha deixat clar el portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, en una piulada a Twitter.

ERC i JxCat han tornat a escollir camins diferents a l'hora de relacionar-se amb el monarca. Si Rufián ha deixat clar que el seu partit no participarà en la ronda de consultes, Laura Borràs ha anunciat que sí que ho faran i que serà ella mateix l'encarregada. L'exconsellera ha insistit en que hauria de ser Jordi Sànchez qui participés en la ronda, però ha afegit que ho farà ella perquè ja saben que "no li permetran" fer-ho a l'expresident de l'ANC. Borràs anirà a la trobada amb Felip VI per parlar de "diàleg no retòric sinó real". "Sempre disposats a poder parlar sobre tantes qüestions preocupants i que requereixen de voluntat política per poder ser resoltes", ha explicat en roda de premsa des del Congrés.

Negociacions frustrades

La ronda de consultes arriba en plenes negociacions frustrades entre el PSOE i Podem per a la investidura de Pedro Sánchez. En aquest escenari, el líder socialista haurà de decidir si es vol optar com a candidat quan visiti el rei, perquè si ho fa, el monarca el proposarà i Batet estarà obligada per llei a convocar el ple del debat d'investidura. En cas que el rei conclogui que no hi ha cap candidat proposat o amb prou suports per sortir investit, comunicarà a la presidenta del Congrés la dissolució de les Corts. Aleshores, Batet tornaria a comparèixer per certificar que no hi ha investidura i que els espanyols tornen a les urnes. En la roda de premsa d'aquest dijous, però, la presidenta de la cambra baixa ha explicat que ha coincidit amb Felip VI que és necessari que es constitueixi un govern que doni "estabilitat".

stats