CRISI INTERNA
Política 01/09/2017

Fanny Tur ‘indulta’ Gonyalons

La consellera el manté com a director general mentre cerca el substitut de Noguera a la Fundació per a l’Esport

R. Gallego
4 min
La presidenta Armengol, Fanny Tur i Carles Gonyalons, durant una recepció al Consolat de Mar.

PalmaHi queda. Carles Gonyalons va ser un dels pocs membres de l’equip de Ruth Mateu que va aguantar quan aquesta es va veure obligada a dimitir com a consellera de Transparència, Cultura i Esports pels contractes que els departaments que liderava signaren amb l’excap de campanya de MÉS Jaume Garau.

Ara continuarà com a director general d’Esports i Joventut. Fanny Tur valora la “bona feina” que estan realitzant tant ell com el seu equip i anteposa l’estabilitat que necessita la conselleria que encapçala -ara Cultura, Participació i Esports- a les desavinences que han sorgit entre ells dos als darrers dies.

Cessament efectiu

La tempesta que ha sacsejat la Fundació per a l’Esport Balear amainà ahir amb la reunió del patronat d’aquest organisme que féu efectiu el cessament del seu gerent, Joan Noguera.

La trobada era la segona que convocava Tur en menys de 24 hores, després que a la primera la destitució no fos efectiva per manca de suports -el mateix Gonyalons; la directora general de Turisme, Pilar Carbonell, i el director general de Pressupostos, Joan Carrió, s’abstingueren i president de la Federació Balear de Patinatge, Sebastià Rico, hi votà en contra-. La segona va ser la bona, tot i que el director general d’Esports va persistir en el sentit del seu vot. Aquesta vegada tots els membres del patronat tret d’ell votaren a favor del cessament, proposat a principis de setmana per Tur.

A la partida de Noguera s’ha de sumar la dimissió, dies abans, del director de l’àrea de Promoció i Patrocini, Biel Arrom, en desacord amb la manera com s’estava gestionant una crisi que té l’ètica i la manca de confiança en el seu origen.

Cal recordar que el conflicte es desencadena fa poc més d’una setmana quan la consellera Tur s’assabenta que el gerent de l’esmentada fundació ha fraccionat un contracte menor amb Andreu Canals per tenir el seu assessorament com a nutricionista.

Si bé és cert que aquest contracte, xapat en dues parts, se signa al 2016 -abans que Tur substituís Ruth Mateu-, també ho és que el primer que fa com a titular de Cultura, Participació i Esports és demanar quants de contractes d’aquestes característiques hi ha en vigor al conjunt de la Conselleria. Cap dels responsables de les distintes àrees va advertir que n’hi hagués.

A la pèrdua de confiança que genera aquesta ocultació d’informació s’afegeix el perfil professional de Canals. L’expresident de la Federació Balear de Ciclisme és titulat en Química, en cap cas nutricionista.

En aquest sentit, la consellera ha manifestat en diverses ocasions que no es tracta de suprimir els contractes menors per sistema, però sí de justificar-los al màxim.

Cas Voltor

Ara bé, com si la manca de transparència en el procés de contractació i la falta de preparació adequada per a les funcions que se li assignaven no fossin prou, hi ha un altre factor que juga en contra de l’assessor. I és que cal recordar que Canals va ser condemnat a vuit mesos de presó per una peça separada del cas Voltor, en el marc del qual es jutjava una trama de manipulació de concursos públics en què estaven implicats distints empresaris i polítics de l’extinta Unió Mallorquina. Finalment la pena li va ser commutada al maig de l’any passat per una multa de 6.720 euros. Fonts de la Conselleria adverteixen que aquesta condemna no inhabilita Canals per fer feina per a l’Administració Pública, però casa malament amb els principis ètics que es volen impulsar des de Cultura.

El mateix Gonyalons va assegurar a Tur que desconeixia aquesta sentència.

En aquests moments, la consellera treballa per intentar rescindir el contracte entre Canals i la Fundació per a l’Esport Balear, vigent fins a finals d’any, tot i que aquesta resolució no està exempta d’entrebancs burocràtics.

Paral·lelament, Fanny Tur cerca un substitut per a Noguera i espera tenir-lo en el termini de dues setmanes com a màxim. En qualsevol cas, no serà l’exatleta eivissenc Mario Avellaneda, un nom que ha sorgit en els darrers dies com a possible relleu.

Amb la destitució de Joan Noguera i la ratificació en el càrrec de Carles Gonyalons, Tur intenta que la calma torni a una conselleria erosionada pels canvis de titularitat -ella és la tercera de la legislatura, després de les dimissions forçades d’Esperança Camps i l’esmentada Mateu- i amb unes àrees de gestió molt diverses però d’un elevat calat polític -des de cultura a esports, passant per normalització lingüística o memòria democràtica. El pla de cultura, recentment llançat, i el desenvolupament de la Llei de fosses són alguns dels reptes que Tur ha d’assumir. Li queden menys de dos anys per assolir-los.

Esports, àrea prioritària

El departament d’Esports va començar la legislatura sent un assumpte menor dins la conselleria que liderava Esperança Camps. La seva desafecció per aquesta direcció general i el fet que els caps de setmana -quan es disputen la majoria de proves esportives- Camps es trobàs normalment a València -allà tenia la seva família- varen acabar la paciència del director general, Carles Gonyalons. El relleu de Camps per Ruth Mateu va venir acompanyat d’un canvi de nom de la Conselleria, incloent-hi la paraula ‘Esports’, i d’una presència continuada de la seva màxima responsable a les competicions i a les recepcions de caire esportiu. Fanny Tur ha mantingut aquesta sensibilitat envers l’àrea de Gonyalons i és habitual veure-la trepijant poliesportius i camps de futbol, tot i que hagi de renunciar a passar els caps de setmana a la seva Eivissa natal.

stats