Política 06/06/2013

L'FMI admet haver comès "notables errors" en el pla de rescat a Grècia

L'organisme internacional assegura que "va subestimar" els efectes negatius de l'austeritat al país hel·lè

Efe
1 min
La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, divendres passat, a París.

BarcelonaEl Fons Monetari Internacional (FMI) ha admès avui "notables errors" en el disseny del primer pla de rescat a Grècia i ha assegurat que "va subestimar" els efectes negatius de les seves polítiques d'austeritat. En un document de revisió del programa de rescat financer aplicat al país hel·lè l'any 2010, l'FMI ha indicat que "la confiança dels mercats no es va aconseguir restaurar, el sistema bancari va perdre el 30% dels dipòsits i l'economia es va enfrontar a una recessió molt més profunda del que estava previst".

L'FMI ha admès també greus errors en les previsions. Segons el Fons, l'economia grega s'havia de contreure un 5,5%, mentre que finalment ho va fer en un 17% entre 2009 i 2012, i la desocupació, que s'havia estimat en un 15%, finalment va arribar al 25% el 2012. "El deute públic va superar les projeccions del programa per un llarg marge", indica l'informe.

Poul Thomsen, cap de la missió del Fons per a Grècia, ha fet autocrítica pels "retards" a l'hora de gestionar la reestructuració del deute el 2012 i ha assenyalat que si s'hagués fet amb antelació, "s'hauria reduït la càrrega de l'ajust i els seus efectes dramàtics sobre l'economia grega". Tanmateix, Thomsen també ha assegurat que la recessió era "inevitable", donades les condicions del país, encara que ha matisat que les polítiques de reforma fiscal haurien d'haver estat aplicades amb "més parsimònia".

stats