La FELIB vol contribuir a les ajudes del Llevant, però demana que siguin equitatives

Apel·la al Consell de Mallorca perquè assumeixi compromisos sense carregar-los als ajuntaments petits i proposarà un seguit de punts a la Comissió Mixta

El president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears, Joan Carles Verd, ha explicat aquest divendres les propostes que es tractaran a la Comissió Mixta per a l'ajuda dels ajuntaments del Llevant afectats per les inundacions. La  FELIB  aposta perquè el Consell de Mallorca aporti els fons d'altres partides, com destinar a ajuts els tres milions d'euros de l'impost turístic per a 2018, "repartits en tres projectes que podrien esperar un any", segons ha dit Verd, a més de la implicació de Palma i que l'esforç solidari no recaigui, en gran part, sobre els ajuntaments petits.

Segons ha declarat el president de la federació, "els ajuntaments som i serem solidaris, però el total dels recursos econòmics per ajudes no els poden sufragar els ajuntaments". A més, ha destacat la "paradoxa" que Escorca hi hagi d'aportar 75.070 euros, és a dir, un 4% dels ingressos ordinaris, mentre que Palma res, atès que no l'afecta.

Verd també ha posat l'exemple de Calvià, ja que només hauria de pagar 40.000 euros tenint en compte que té una població i uns ingressos molt més elevats, i aportaria únicament la meitat dels doblers que donaria Escorca. L'exemple del municipi de la Serra "és extrapolable a molts altres pobles infrafinançats i amb menys de 3.000 habitants, com poden ser Banyalbufar i Estellencs", ha dit Verd.

El president de la  FELIB  assegura que "els ajuntaments aportarem ajudes perquè tres milions no seran suficients, però s'ha de fer de manera equitativa". A més, demanaran que a altres municipis que han patit recentment inundacions, com Pollença, o a altres que fa anys no van rebre ajudes per part del Consell i també tingueren problemes, com és el cas de Montuïri i Petra, se'ls apliqui la mateixa solidaritat.

La  FELIB  creu fermament que el Consistori de la capital de les Illes Balears s'implicaria solidàriament amb els ajuts a municipis que així ho requereixin.  Tot i això , Verd ha recordat el compromís per part del batle de Palma, Antoni Noguera, des del principi amb la comarca del Llevant.

Finalment, consideren que "és necessari tenir un pla d’emergències previst des dels municipis i fins i tot es valorarà crear un fons comú per ser solidari en situacions d’emergència", ha explicat el president de la federació.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF