Política 12/06/2019

Estrasburg rebutja la demanda de Forcadell contra la seva presó preventiva

El TEDH considera que la demanda "ja no està pendent" perquè va ser declarada "inadmissible" per un jutge únic al mes de març

Efe
2 min
Carme Forcadell: “Quan el Govern es va comprometre a fer el referèndum ja coneixia les dificultats”

EstrasburgEl Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha rebutjat la demanda de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell contra la seva presó preventiva, segons han informat aquest dimecres a l'agència Efe fonts del Tribunal Europeu de Drets Humans. Segons aquestes fonts, "la demanda ja no està pendent", perquè va ser "declarada inadmissible" per un jutge únic al març.

Com que va ser una decisió adoptada per un jutge únic, només se'n va informar les parts i no hi va haver comunicat de premsa ni apareix a la base de dades del TEDH, com sí que passa amb les decisions que adopta un comitè de tres jutges o una sala de set. La inadmissió d'una demanda per un jutge únic només dos mesos després d'haver sigut presentada –com va passar en aquest cas– normalment es deu a tres raons: estar manifestament infundada, haver-la presentat fora de termini o no haver esgotat les instàncies judicials internes.

Tot indica que la demanda de Forcadell va ser rebutjada per l'últim dels motius, ja que quan va presentar la demanda, el 18 de gener del 2019, ho va fer sense que el Tribunal Constitucional hagués resolt encara el recurs contra el seu ingrés a la presó. La demanda de Forcadell va al·legar quatre articles del Conveni Europeu de Drets Humans relatius als drets a la llibertat i seguretat, a la llibertat d'expressió i a la reunió i associació, així com el dret a eleccions lliures.

Estrasburg va rebutjar fa dues setmanes la demanda de Forcadell i 75 parlamentaris catalans més, com l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, per l'anul·lació del ple d'octubre del 2017 que podia declarar la independència.

Una sala de set jutges va assenyalar que la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional era necessària "en una societat democràtica" per al "manteniment de la seguretat pública, la defensa de l'ordre i la protecció dels drets i llibertats d'altres".

Dels 12 casos contra Espanya que el TEDH ha comunicat a les parts (demanant més informació sobre les al·legacions dels demandants) des de l'octubre del 2017, no n'hi ha cap que faci referència al procés sobiranista de Catalunya.

stats