Política 03/05/2019

Els Estats Units endureixen l'embargament a Cuba activant la llei Helms-Burton

La mesura permet reclamar propietats a Mallorca que varen ser expropiades després de la revolució del 59 i pot afectar empreses turístiques com Sol Melià

Ara Balears
2 min
Carnaval s'enfronta a una demanda dels suposadament antics propietaris de les instal·lacions portuàries de Cuba.

PalmaEls Estats Units han endurit l'embargament a Cuba en implantar, per primera vegada i en desafiament a la Unió Europea (UE), una mesura que permet reclamar davant els tribunals estatunidencs propietats a l'illa de Mallorca que varen ser expropiades després de la Revolució Cubana de 1959.

Després de tres mesos d'amenaces, el govern del president estatunidenc, Donald Trump, va aixecar la suspensió dels títols III i IV de la llei Helms-Burton, una decisió que podria generar demandes contra empreses de tot el món, entre elles el grup Melià a Espanya i la minera canadenca Sherritt.

L'empresa de creuers Carnival ha estat demandada a Miami (Florida) per dos estatunidencs d'origen cubà per l'ús d'unes instal·lacions portuàries a Cuba, expropiades als seus amos sense compensació, la qual cosa obre la porta a més processos legals contra persones i multinacionals a la recerca d'indemnitzacions.

L'aplicació del títol III permet als estatunidencs, inclosos els cubans nacionalitzats, demandar davant la justícia dels Estats Units les companyies que suposadament es beneficien de propietats a Cuba que eren seves o de la seva família abans de la revolució liderada per Fidel Castro, el 1959.

El títol IV restringirà l'entrada als EUA dels qui hagin confiscat propietats estatunidenques a Cuba o hagin comerciat amb aquests béns.

Aquestes mesures entren en vigor el 2 de maig, perquè just caducava la congelació dels títols III i IV dictada pel secretari d'Estat, Mike Pompeo.

En declaracions a Efe, una portaveu del Departament d'Estat va assegurar que el canvi de política cerca impulsar la "democràcia" a l'illa, que viu en "dictadura". Per això, ara, les autoritats estatunidenques cerquen "privar el règim cubà de la riquesa que necessita per mantenir-se en el poder" i castigar-lo pel seu suport al president de Veneçuela, Nicolás Maduro, al qual l'Havana proporciona serveis militars i d'intel·ligència, segons Washington.

Enfront d'això, el president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, considera que els EUA recorre a "mentides i calúmnies" per amenaçar la "sobirania dels pobles" i justificar "el seu daltabaix a Veneçuela".

La decisió de Trump promet intensificar les tensions amb la UE, que aglutina la majoria de les companyies amenaçades, i l'alta representant de les quals per a Política Exterior, Federica Mogherini, va lamentar aquest dijous "profundament" la plena aplicació de la llei, i va considerar que "afebleix" l'associació transatlàntica.

En una declaració en nom dels Vint-i-vuit, Mogherini va afirmar que l'entrada en vigor per complet de la llei Helms-Burton "contravé el dret internacional", i va avisar que la UE "recorrerà a totes les mesures adequades per abordar les conseqüències de l'aplicació" d'aquesta iniciativa.

En concret, Brussel·les ha promès utilitzar el seu "estatut de bloqueig", que prohibeix l'aplicació en territori comunitari de les sentències de tribunals estatunidencs relacionades amb el títol III i permet als demandats rebre indemnitzacions per danys a través de procediments judicials contra els seus demandants en els tribunals europeus.

En el cas concret d'Espanya, on les empreses dominen gran part del mercat hoteler cubà, el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ja ha anticipat que és necessari que la UE acudeixi de nou a l'Organització Mundial del Comerç (OMC).

stats