SOBIRANISME
Política 09/06/2013

Esquerra es fixa l'acord progressista com a pas previ

Junqueras avala el full de ruta del seu partit a Mallorca cap a l'assoliment del dret a decidir

Joan Sitges
2 min
Junqueras, amb el líder d'Esquerra a Mallorca, Joan Lladó, a Vilafranca de Bonany.

Vilafranca De Bonany.Esquerra a Mallorca també es marca com a fita el dret a decidir. Abans, però, considera unes passes prèvies, conscient que el procés no durà els mateixos temps que al Principat. La primera passa preveu la consecució d'aliances estables amb altres forces progressistes (sobretot amb la coalició MÉS), que converteixin aquesta opció en majoritària de l'esquerra i, a la vegada, donin una veu més clara a l'independentisme. La segona passa suposaria la reedició d'un Pacte de Progrés, que tingui com a prioritat "guanyar" el dret a decidir i que defensi eines de finançament propi per salvar la "marginació" de Madrid. I la tercera és buidar de contingut competencial el Govern i que cada illa sigui "subjecte del dret a decidir".

Així ho preveu el "full de ruta" que ahir aprovà Esquerra Mallorca en assemblea. El document, que sortí amb un 88% dels vots, es va debatre a Vilafranca de Bonany en presència del president del partit, Oriol Junqueras.

El líder de la formació a Mallorca, Joan Lladó, alertà que l'endemà que José Ramón Bauzá deixi de ser president "hi haurà més democràcia" a les Illes, però "no assolirem més benestar sense sobirania". I lamentà que Balears sigui la comunitat que genera més riquesa de l'Estat i sigui la pitjor tractada.

El procés català

El president d'ERC, Oriol Junqueras, no va voler furgar en la ferida dels convergents, que veuen com els republicans els avancen a les enquestes aprofitant el desgast del Govern i la divisió del seus líders, però tampoc no està disposat que Josep Antoni Duran i Lleida desestabilitzi contínuament el camí cap a la consulta. La darrera declaració del líder d'Unió i secretari general de CiU, posicionant-se en contra de continuar amb el dret a decidir si el PSC o ICV se'n despengen, provocà ahir la resposta del líder republicà. "Les minories no poden vetar la voluntat de la majoria", afirmà.

Junqueras va voler deixar clar que, en contra del que vol fer creure Duran, Convergència i Esquerra no estan soles empenyent cap a l'estat propi. "Des d'Esquerra valorem molt el paper de tothom: dels partits, dels sindicats i de les associacions i entitats del país" i "com més siguem millor", assegurà.

El republicà, però, evita contestar a les peticions dels convergents perquè Esquerra assumeixi responsabilitats al Govern. Intentà relativitzar les enquestes que anuncien un sorpasso d'Esquerra. I, en lloc de rebolcar-se en el fang, optà per destacar el creixement del conjunt de sobiranistes. "Les enquestes són irrellevants, però allò que no ho és és la voluntat democràtica dels ciutadans", afirmà. Insistí que l'"única prioritat" del seu partit és "que el procés nacional que hem començat culmini amb èxit". I avisà que Esquerra "vetllarà perquè el procés iniciat culmini" i vigilarà "perquè es plantegin els acords que s'han de posar sobre la taula i es compleixin".

Finalment, es referí al gir dretà i centralista del Tribunal Constitucional. Avisà que és "un òrgan d'elecció política" i, per tant, "no s'ha de valorar des d'una perspectiva judicial, perquè els seus membres s'han acostumat a decidir allò que volen els partits que els nomenen".

stats