Política 27/07/2019

Esquerra Unida consulta a les bases si trenca amb Podem

La formació considera que els podemites no han respectat el pacte preelectoral ni els han tingut en compte per als pactes de govern

E. Navarro
2 min
Imatge de l'assemblea, aquest dissabte a la seu de CCOO a Palma

PalmaEsquerra Unida ha organitzat aquest dissabte una assemblea per exposar a la militància les discrepàncies que hi ha hagut amb el seu soci de coalició, Podem, des d'abans de les eleccions. A més, convocarà els afiliats a una votació per decidir si accepten la darrera proposta que els ha oferit Podem o, per contra, trenquen amb la coalició. Les votacions es faran dilluns i dimarts telemàticament, i dimecres de manera presencial.

La proposta de Podem consisteix a designar el director general de Consum del Govern, el director general de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca i un assistent del grup municipal de l'Ajuntament de Palma. Durant l'assemblea, s'han donat als militants els documents que han intercanviat les dues formacions per debatre les seves diferències.

EU defensa, en una carta a Podem, que el "conflicte" ve d'ençà de l'actuació "autònoma" de Podem en la negociació per formar govern amb coalició amb el PSIB i MÉS per Mallorca. Apunta que ni tan sols se li va comunicar l'acord programàtic. "Ningú d'EU té veu en el procés", afirma, i subratlla que s'assabenta dels nomenaments "per la premsa".

Esquerra Unida consulta a les bases si trenca amb Podem

La presentació de l'assemblea s'ha fet amb la presència de la premsa, però el debat s'ha duit a terme a porta tancada. Juanjo Martínez, coordinador general d'Esquerra Unida de les Illes Balears, ha expressat que "la manca total d'informació per part del nostre soci i el fet de no discutir col·lectivament ni les mesures ni els acords ni les àrees de govern" ha portat a "tensionar fins a un punt molt alt les relacions polítiques amb Podem".

Martínez ha assegurat que va saber dels Acorss de Bellver "per una nota de premsa i per la pàgina web del PSIB". "També vàrem conèixer per la premsa que volien governar amb Agricultura i Pesca i Indústria i Comerç, sense saber quines mesures polítiques volien desenvolupar". Tampoc es va acordar –assegura– "quin paper polític jugaria EU en el Govern autonòmic".

El coordinador general ha dit que "sempre han volgut respectar el pacte amb Unides Podem per no decebre els votants". En aquest sentit també s'ha expressat Pablo Jiménez, diputat d'EU dins el grup parlamentari d'Unides Podem. Es decanta per "mantenir ponts de coalició, millorant les estructures de funcionament intern", tal com ha explicat a la premsa abans de l'assemblea. Així i tot, ha recalcat que no vol "condicionar el vot" i que s'atendrà a la decisió del partit.

stats