COALICIONS
Política 08/09/2018

Esquerra Unida s’allunya de Noguera i s’acosta a Podem

Les converses entre EUIB i MÉS estan estancades i ERC seria el principal soci dels ecosobiranistes

Jaume Ribas
4 min
ANTONI NOGUERA  MÉS va recollir la proposta del batle de Palma de cercar una coalició amb EU.

PalmaEl projecte del batle de Palma, Antoni Noguera (MÉS), i del seu entorn de fer confluir el seu partit amb Esquerra Unida, Esquerra Republicana, persones independents i, fins i tot, alguns noms de l’entorn de Podem va posar en guàrdia pràcticament tothom. Tanmateix, sembla que aquesta hipòtesi perd força i que les negociacions entre EU i l’entorn del batle ecosobiranista estan “en un punt mort” des d’on serà molt difícil prosperar per acabar formant una candidatura conjunta.

Segons fonts d’Esquerra Unida coneixedores de les negociacions, el pacte amb Noguera està “complicat” i, en canvi, un pacte amb Podem és “probable”. Tot i així, EU tampoc descarta presentar-se en solitari. El coordinador general, Juanjo Martínez, recorda que té un mandat de la seva assemblea per “cercar una candidatura unitària de l’esquerra” i que haurà d’intentar “qualsevol via” que trobin per armar una candidatura amb l’assemblea i que, si cap fórmula els convenç, podrien optar per presentar-se en solitari i creu que tenen possibilitats d’obtenir representació a l’Ajuntament.

Segons apunten algunes fonts, la complicació en les negociacions entre MÉS i Esquerra Unida l’ha provocat la visibilitat que tindria cada una de les marques. MÉS, el partit gran de l’hipotètica coalició, volia ser l’única marca present al nom i al logo de la papereta. Esquerra Unida, en canvi, reclamava visibilitat en el nom de la candidatura i al logo i no només la presència dels seus representants a les llistes o la capacitat de participar a les primàries i contribuir a definir el programa.

Sigui com sigui, Martínez explica que “els aliats preferents d’Esquerra Unida, com és lògic, són MÉS, Podem i Esquerra Republicana”. De fet, el coordinador general assegura que a Palma defensen “una candidatura unitària de tothom”, de tota l’esquerra i insta a Noguera a fer una ‘carmenada’. És a dir, proposa que Noguera lideri una plataforma àmplia de partits, activistes i entitas, com les candidatures que varen bastir Manuela Carmena a Madrid i Ada Colau a Barcelona el 2015. “Noguera davant i tothom a darrere”, conclou Martínez, que veu en el batle un candidat amb més potencial que el possible candidat de Podem a Cort, l’actual portaveu parlamentari Alberto Jarabo.

El partit morat es troba en una situació delicada a Ciutat: hi ha desavinences significatives entre els càrrecs electes de la formació i la direcció autonòmica aposta per algun tipus de maniobra que permeti bastir una candidatura solvent i sòlida a la capital de les Illes Balears. Per això, el més probable és que Alberto Jarabo, actual portaveu parlamentari, exsecretari general de la formació i, probablement, l’home amb més pes en tot l’organigrama de Podem a les Balears sigui el candidat a la batlia de Palma.

Fins i tot sembla que la ‘carmenada’ que Martínez demana a Noguera és quelcom semblant al que també intenta fer Jarabo. De moment, ja ha transcendit el mediàtic fitxatge de la policia local i activista Sonia Vivas, com a número 2 del dirigent morat.

MÉS per Palma va aprovar en una assemblea fa dos mesos obrir converses amb altres forces polítiques i socials per fer una llista “el més plural possible”. Tanmateix, sembla que el partit que lidera Antoni Noguera a Ciutat no contempla incloure Podem en les seves converses.

‘Feeling’ a la Part Forana

Tot i les poques perspectives de coalició a Ciutat, els acords entre MÉS i EUIB seran una constant a la Part Forana. En algunes viles les dues forces ja han bastit candidatures conjuntes o són prou fluixes com per estar pràcticament condemnades a entendre’s. És el cas de Calvià, per exemple, on MÉS i Esquerra Unida ja es varen unir per formar Esquerra Oberta, el 2015, i ara s’hi podria sumar Podem en vista als comicis de 2019. En altres municipis, com Campos, en canvi, aquest acord seria una novetat. En aquest cas concret, de fet, EUIB hi ha inaugurat recentment una assemblea i tant els militants campaners com la direcció veuen amb bons ulls un acord amb MÉS.

ERC, principal soci

Descartada Esquerra Unida, l’únic partit amb més o menys pes que podria sumar Noguera és Esquerra Republicana. El partit independentista negocia una entesa global amb MÉS, més enllà de Palma, que podria passar per diverses fórmules: des de la integració orgànica fins a la participació en les primàries dels ecosobiranistes. Sigui com sigui, per al cas concret de Palma, la coalició amb Esquerra Unida -amb un vot més urbà- era més important per a MÉS que la coalició amb Esquerra Republicana -que aplega més vots a la Part Forana de Mallorca.

Tot i així, val a dir que Esquerra Unida, que no té actualment una assemblea constituïda i activa a Palma però sí que hi té militància i té pensat constituir-la en poc temps.

A banda d’ERC i EUIB, cal tenir en compte que MÉS, especialment a Palma, ja s’ha entès en el passat amb altres partits petits, com per exemple PACMA, en ocasions puntuals. A més d’aquestes enteses, que podrien no tenir tan sols la consideració formal de coalició, el partit d’Antoni Noguera intentarà fer ‘fitxatges’ a la societat civil i els moviments socials.

Un acord global

Al marge del que passi a Palma, fa mesos que MÉS per Mallorca i ERC conversen sobre una possible incorporació dels republicans a les llistes de MÉS per Mallorca. L’actual direcció d’ERC té la voluntat de presentar-se a les eleccions al Parlament i al Consell de Mallorca a través de MÉS, ja sigui gràcies a un acord puntual o provisional per incloure el seus membres a les llistes o a través d’una integració d’ERC dins MÉS.

Les relacions i la possible entesa entre MÉS i Esquerra Republicana cobren rellevància cada vegada que s’acosten unes eleccions. Abans dels passats comicis de 2015, ERC va entrar a formar part de la coalició MÉS i, finalment, se’n va desvincular després que hi hagués desavinences durant el procés de primàries. Tot i així, els crítics amb l’anterior direcció de Joan Lladó varen romandre a les llistes electorals de MÉS per Mallorca i, actualment, Agustina Vilaret, d’Esquerra Republicana, és diputada al Parlament de les Illes Balears per la coalició ecosobiranista.

A més, Esquerra Republicana forma part de MÉS per Menorca i no hi ha hagut desavinences entre el partit independentista i la resta de la coalició.

stats