Política 03/04/2014

Escola Valenciana presentarà un recurs contra l'arranjament escolar que elimina 70 línies d'ensenyament en valencià

L'entitat denuncia que la conselleria impedeix que algunes escoles que han d'eliminar línies salven la de valencià, alhora que els obliga a oferir classes en castellà

Salvador Almenar
3 min

ValènciaEscola Valenciana ha decidit trencar la baralla. Després de moltes setmanes fent una crida a la conselleria d'Educació perquè reconsiderés el pla d'arranjament escolar per al curs 2014-2015 i esmenés un projecte que preveu l'eliminació de 70 línies en valencià d'Infantil i Primària i que posa en perill altres 82, la plataforma d'entitats a favor de la llengua ha decidit, després de no rebre resposta de l'Administració, interposar un recurs contenciós administratiu contra l'ordre de conselleria per sol·licitar la suspensió cautelar de l'arranjament escolar.

L'entitat està ultimant un recurs que presentarà el pròxim dilluns dia 7 on s'argumenten els motius pels quals Escola Valenciana entén que s'ha de suspendre l'arranjament escolar. Uns motius que passen, principalment, per entendre que la conselleria d'Educació no ha respectat la llei d'Ús i Ensenyament del valencià en no garantir el dret de milers de nens d'estudiar en valencià i fer els primer estudis en la seva llengua materna.

"Si el jutge és objectiu, hauria d'acceptar el nostre recurs i això suposaria paralitzar tot el període de matriculació, que podria posposar-se fins el mes d'agost. Sabem que aquest fet pot suposar una feinada per als nostres companys, però creguem que és el que cal fer per defensar l'ensenyament en valencià", ha dit Moreno.

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha explicat aquesta decisió presa per l'entitat durant la roda de premsa de presentació de les Trobades 2014 celebrada a la porta del col·legi públic Cervantes, a València. En un principi la conferència de premsa s'hauria d'haver celebrat al saló d'actes del col·legi però, segons ha denunciat l'entitat, la conselleria els ha denegat el permís per celebrar la roda de premsa tot i comptar amb el vistiplau del consell escolar i estar convocada fora de l'horari lectiu.

Moreno també ha denunciat que a les 70 línies d'Infantil i Primària que la conselleria ja ha decidit suprimir el curs vinent es podrien sumar moltes més ja que hi ha escoles amb doble línia que han de decidir si suprimeixen la de valencià o castellà. Algunes d'elles podrien decantar-se per mantenir la de castellà, cosa que Escola Valenciana "acceptaria democràticament perquè així ho ha decidit el consell escolar", però sembla que altres es podrien veure obligades a eliminar la de valencià tot i que no sigui la seva voluntat.

I és que Escola Valenciana ha denunciat també que la conselleria d'Educació no està fent cas a la decisió presa pel consell escolar. Des de l'entitat expliquen que hi ha "dues escoles a la Marina Alta, el col·legi públic Santa Maria Magdalena del Poble Nou de Benitatxell i el Sant Vicent Ferrer de Teulada, que van decidir conservar la línia en valencià i ara la conselleria els obliga a eliminar la unitat en valencià i conservar la de castellà sense el consens de la comunitat educativa".

De confirmar-se aquesta decisió de conselleria, la població de Benitatxell es quedaria sense oferta d'ensenyament en valencià. El mateix que passaria a la Vilavella (Plana Alta) si al col·legi José Alba tampoc es respecta la voluntat del consell escolar de mantenir la línia en valencià. Tant l'escola de la Vilavella com el col·legi públic Herrero de Castelló de la Plana han estat informats que no podran mantenir la línia en valencià tal com havien decidit, assegura Escola Valenciana.

Trobades 2014

La roda de premsa d'aquest dijous ha servit per presentar també les Trobades d'escoles en valencià 2014. Unes jornades lúdiques en les quals les famílies, el professorat i la societat fan palès el seu convenciment sobre l'èxit del model educatiu de l'escola en valencià. Amb el lema 'Escola Valenciana, la nostra escola', les primeres trobades se celebraran aquest mateix cap de setmana a diferents comarques del País Valencià.

Dissabte se celebrarà a la Marina Alta la trobada a Gata de Gorgos, mentre que diumenge està prevista la celebració de les trobades de Benicarló, corresponent a les comarques dels Ports-Maestrat; Olocau, Camp de Túria; Vinalesa, l'Horta nord; Corbera, la Ribera baixa; a Alacant, l'Alacantí; i La Romana, a les Valls del Vinalopó.

La trobada de València ciutat està previst que se celebre enguany l'1 de juny al barri de Ciutat Vella. Concretament, a l'avinguda Guillem de Castro, davant del col·legi Cervantes. De moment, malgrat que la Coordinadora d'associacions de pares i professors per l'ensenyament en valencià (CAPPEPV) porta des del mes de desembre demanant els permisos necessaris, l'Ajuntament de València no els ha concedit al·legant que no es pot tallar aquesta artèria per al trànsit de la ciutat. Amb tot, des d'Escola Valenciana s'assegura que la Trobada de València es celebrarà als jardins de Guillem de Castro, tal com està previst, "tinguin els permisos o no".

stats